Kako se izboriti protiv lošeg zadaha

dr.med.dent. Luka Masnić, spec. oralne kirurgije
Kako se izboriti protiv lošeg zadaha

Često prekrivate usta rukama dok govorite? Izbjegavate došaptavanje i prisniji kontakt s ljudima da se ne biste doveli u neugodnu situaciju? Sa sobom uvijek nosite žvakaće gume ili mentol bombone kako biste u svakoj situaciji bili zaštićeni od neugodnog zadaha, a bez obzira na to, osjećaj nelagode vas konstantno prati?

Kako bismo vam pomogli da se izborite protiv lošeg zadaha, u nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da ga držite pod kontrolom. Ponuđene je savjete preporučljivo primijeniti cjelovito te stvoriti zdrave oralne navike koje će vam pomoći u rješavanju ovog problema, i to na duge staze. 

Četkajte svoje zube minimalno dva puta dnevno. Tako ćete izbjeći stvaranje plaka koji, osim što uzrokuje neugodan zadah, šteti i vašem oralnom zdravlju. Ako smatrate da imate problema s neugodnim zadahom, možete četkati zube i češće, ali bez pretjerivanja! Pretjerano četkanje može dovesti do oštećenja zubne cakline.

Ispirite zubnu šupljinu redovito i ne zaboravite koristiti zubni konac. Ispiranje će vam pomoći da bakterije držite pod kontrolom, a zubni će se konac izboriti s ostacima hrane koje nije moguće iščetkati. 

Ne zaboravite na jezik, jer i jezik mora biti čist i uredan! Prilikom četkanja zubi prije spavanja, očetkajte i svoj jezik kako biste noć dočekali spremni – dok spavamo, proizvodimo manje sline, a to utječe i na naš svježinu našeg jutarnjeg daha. Održavanje jezika čistim pomoći će vam da se jutrima ipak budite svježiji. 

I, za kraj, vodite računa o svom zdravlju: vrijeme je da se konačno riješite ružnih navika poput pušenja, da sa svog menija uklonite nezdrave namirnice, da pijete puno tekućine i konačno odete na stomatološki pregled. 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija