Posljedice nakon ugradnje zubnog implantata

dr.med.dent. Luka Masnić, spec. oralne kirurgije
Posljedice nakon ugradnje zubnog implantataMogućnost nadomjestka izgubljenog zuba zubnim implantatom zaista je utješna za svakog pacijenta. Osim što se ovakav nadomjestak prirodno uklapa u zubni niz, implantat se pokazao i kao jedno od najpraktičnijih rješenja u slučaju gubitka zuba: ugradnjom implantata oponaša se funkcionalnost zdravog zuba u svakom aspektu. Međutim, ovaj postupak sa sobom nosi i određene posljedice koje je važno znati prije same ugradnje. Ove su posljedice normalan dio oporavka i uglavnom nema razloga za brigu. 

Bol i nelagoda prirodne su pojave nakon svake kirurške operacije, pa tako i nakon ugradnje implantata. Mogu trajati nekoliko dana, a najveća razina boli uglavnom se osjeća direktno nakon operacije, u prva 24 sata. Nakon toga, bol postepeno popušta. Ako se bol intenzivira u narednim danima, potrebno je obratiti se svom oralnom kirurgu. 

Minimalno krvarenje nakon ugradnje implantata također je prirodna pojava. Krv se pojavljuje zbog reza, na području ugradnje, i zadržava se u slini. Krvarenje, međutim, ne bi trebalo trajati više od nekoliko dana i ne bi trebalo biti obilno. Ako primijetite da je krvarenje na području ugrađenog implantata obilno i da ne prestaje, obratite se svom oralnom kirurgu. 

Osjetljivost na mjestu zahvata bit će pojačana nakon ugradnje implantata. Ova se osjetljivost odnosi na kost, tkivo desni, a ponekad čak i na okolne zube. Nelagoda će se smanjiti u roku od par dana, a kako bi se ublažila i u prvom periodu nakon ugradnje, potrebno je konzumirati mlaku hranu i piće. Potrebno je izbjegavati začinjenu hranu i hranu s usitnjenim dodacima jer takva hrana može dodatno nadražiti područje ugradnje. Osim osjetljivosti, u prva dva tjedna nakon zahvata, može doći i do oticanja desni. Oticanje desni također je normalna pojava nakon svakog oralno-kirurškog zahvata. 

Diskoloracija desni očekivana je pojava nakon ugradnje implantata. Modrice i promjene boje duž tkiva desni trebale bi se vratiti u svoje prvotno stanje nekoliko dana nakon ugradnje, a nakon dva tjedna više ne bi trebale biti vidljive. Sve dok se povratak na prvobitnu boju poboljšava, s oporavkom je sve u redu.

Oticanje nakon operacije može zahvatiti dijelove lica oko područja na kojem je operacija izvedena. Ova se posljedica može ublažiti hladnim oblozima, ovisno o potrebi. 

Za sve druge, neočekivane posljedice, svakako se obratite svom oralnom kirurgu. On će vam pomoći da kroz sve nelagode nakon ugradnje implantata prođete što bezbrižnije!

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija