Uzroci pretjerane osjetljivosti zubi

dr.med.dent. Luka Masnić, spec. oralne kirurgije
Uzroci pretjerane osjetljivosti zubi

Jedete sladoled ili ispijate hladno, osvježavajuće piće na plaži, a u isto vrijeme osjećate izrazito neugodnu bol u zubima? Zimi se želite zagrijati vrelom domaćom juhom, ali vaši zubi ne trpe ni toplinu? Izgleda da su i vaši zubi u određenim okolnostima pretjerano osjetljivi. Ovaj problem muči mnogo ljudi, a baš kao i sve ostale dentalne poteškoće, ima svoj uzrok. Stanje osjetljivih zubi, međutim, nije nerješivo. 

Uzroci pretjerane osjetljivosti zubi uglavnom su prekomjerno i agresivno četkanje, korištenje suviše tvrde četkice, škripanje zubima tijekom spavanja ili bruksizam te redovita konzumacija kiselih jela i napitaka. S obzirom na to da su osnovni uzroci pretjerane osjetljivosti zubi uglavnom povezani s određenim higijenskim navikama, prvo što možete učiniti da biste doskočili ovoj poteškoći promjena je navika u oralnoj higijeni: 

Promijenite pastu za zube! Ako patite od pretjerane osjetljivosti zubi, vrijeme je da počnete koristiti i primjerenu pastu – onu za osjetljive zube. Sastav ove paste neće djelovati iritirajuće i agresivno na vaše zube, a neke od njih čak imaju i sastojke koji pomažu blokirati prodiranje boli i nelagode do samog živca zuba. 

Počnite upotrebljavati mekanije četkice jer vaši zubi ipak zahtijevaju poseban tretman. Mekanije će četkice utjecati i na očuvanje vaše zubne cakline.

Kod odabira tekućine za ispiranje usta, odaberite onu bez alkohola u svom sastavu. Ovakva će tekućina blagotvorno djelovati na zube koji su skloniji iritaciji. 

Prilikom pranja zubi, vodite računa o nježnom četkanju; agresivno četkanje može dovesti do oštećenja zubne cakline i povlačenja zubnog mesa koje štiti zube, a na taj se način vaše poteškoće mogu pogoršati. 

Najčešći uzroci vežu se uz naše svakodnevne navike, ali osjetljivost zubi može se pojaviti kao rezultat kompleksnog problema. Zato se, kad je u pitanju pretjerana osjetljivost, svakako preporučuje i savjetovanje sa stomatologom.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija