Prirodni čistači zuba

dr.med.dent. Luka Masnić, spec. oralne kirurgije
Prirodni čistači zuba

Iako mnogi od nas još od djetinjstva drže da je šećer najveći neprijatelj usne šupljine, istina je malo drugačija. Namirnice bogate škrobom, poput smokija, čipsa, kruha ili žitarica štetnije su za zdravlje naših zubi. Škrob prianja na površinu zuba, dulje se zadržava te zube više izlaže bakterijama. 

Ovo ne znači da se škrob mora potpuno izbaciti iz prehrane. Moguće ga je neutralizirati mliječnim namirnicama poput jogurta, mlijeka ili tvrdog sira. Ove namirnice imaju nisku kiselost i vrlo malo šećera, pa će zube zaštiti od kvarenja i propadanja. Pametno ih je jesti na kraju obroka ili u kombinaciji s hranom bogatom škrobom i šećerima. Primjerice, banana dodana žitaricama s mlijekom ili krekeri sa sirom znatno manje potiču stvaranje karijesa nego kad se banane ili krekeri jedu sami. Mliječni proizvodi bogati su kalcijem, što je važno za održavanje kostiju i zubi čvrstima. Sadrže i bjelančevinu kazein koja je prirodni čistač zubi. 

Tvrdo voće i povrće poput celera, mrkve i jabuke značajno će doprinijeti zdravlju zubi jer ga moramo puno žvakati. Žvakanje je zdravo, jer njime lučimo slinu koja štiti zube od nastanka karijesa. Jabuka je namirnica izuzetno zdrava za naše zube jer, osim što je bogata vitaminom C, sadrži i kalcij, fosfor i fluor koji pomažu u očuvanju i izgradnji zuba i cakline, ali i zaštiti zubnog mesa. Celer neutralizira bakterije u ustima, čisti prostor između zubiju i osvježava dah. Voće i povrće bogato vitaminom C i vlaknima važno je uključiti u svakodnevnu prehranu jer, osim brojnih zdravstvenih benefita, također čuva i bjelinu naših zubi.  

Začinsko bilje također može pomoći u obrani naših zuba od raznih bakterija. Cimet, primjerice, uništava 50% oralnih bakterija i 40% onih koje uzrokuju loš zadah. Peršin prikriva loš dah i pomaže i kod upale zubnog mesa. Metvica osvježava dah, jača desni, ima antiseptička svojstva i pomaže kod zubobolje. Kamilica ima antiseptička i protuupalna svojstva, a može se upotrijebiti za ispiranje usta nakon vađenja zubi ili operacije. Aloe vera nježno čisti zube i uništava bakterije pa se preporučuje osobama koje imaju osjetljive desni ili su sklone upalama zubnog mesa. Čajevac djeluje antibakterijski te pomaže kod gingivitisa i krvarenja desni. Stevia, grm porijeklom iz Paragvaja prirodni je zaslađivač 300 puta slađi, ali i kvalitetniji od običnog šećera. Ne izaziva karijes, sprječava nastajanje zubnog plaka, nema kalorija i nema štetnih nuspojava kao šećer i ostali umjetni zaslađivači.

Uključivanje navedenih namirnica u svakodnevnu prehranu uvelike će utjecati na zdravlje vaših zubi. Međutim, za sve ozbiljne oralne poteškoće, obavezno je savjetovati se sa svojim stomatologom.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija