Važnost očuvanja trajnog zuba

dr.med.dent. Luka Masnić, spec. oralne kirurgije
Važnost očuvanja trajnog zubaTehnološki je razvoj ubrzao napredak medicine, pa tako i stomatologije. Zbog toga ne iznenađuje da se svakim danom približavamo sve boljim i kvalitetnijim rješenjima za nadomjestak izgubljenog zuba. Međutim, jedno je sigurno – ni jedan nadomjestak ne može u potpunosti imitirati izgled i funkciju trajnog zuba. Redovito i pravilno održavanje oralne higijene te polugodišnji stomatološki pregledi igraju ključnu ulogu u očuvanju trajnih zubi. 

Briga o zdravlju zubi svakako će prevenirati brojne oralne poteškoće, no ponekad će, bez obzira na to, doći do infekcije zuba ili oralne bolesti koja zahtijeva dodatnu pažnju stomatologa. U tom slučaju, važno je učiniti sve da se trajni zub pacijenta sačuva. 

Iako mnogi od nas vađenje zuba smatraju brzopoteznim i jeftinijim rješenjem, ono bi zaista trebalo biti krajnja opcija. Naši nam trajni zubi svakodnevno pomažu da obavimo najjednostavnije životne funkcije, važni su za zdravlje naše čeljusti, ali i za zdravlje i pravilnost čitavog zubnog niza. 

Za očuvanje ugroženog zuba, potrebno je javiti se endodontu – specijalistu grane dentalne medicine koja se bavi prevencijom, detaljnim dijagnosticiranjem i liječenjem patoloških procesa zubne pulpe. Dobar endodont ponudit će različita rješenja za liječenje trajnog zuba pacijenta kako bi se taj zub održao i sačuvao. 

Ponekad će se, unatoč svim naporima, dogoditi da se trajni zub ipak ne može sačuvati, a najčešći uzroci tome su: 

  • - Duboki karijes koji, većinski ili cjelovito, ugrožava čitavu zubnu strukturu
  • - Teški i ozbiljni prijelomi 
  • - Dubinsko oštećenje zuba ili trauma
  • - Bolest desni koja je progresivna i uzrokuje oštru bol prilikom žvakanja

U ovim situacijama, zub je potrebno izvaditi i nadomjestiti. Nadomjestak zuba se, nažalost, uglavnom odgađa na buduće vrijeme, a upravo zbog tog odgađanja dolazi do dodatnih komplikacija. Brzom reakcijom i zamjenom izgubljenog zuba preveniramo posljedice poput gubitka čeljusne kosti (koji može dovesti i do promjene u strukturi lica) te otežanog žvakanja. Olakšajte si život i zaštitite zdravlje – nemojte odgađati nadomjestak izgubljenog zuba!

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija