Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Stasiow pruža 10% popusta na ukupno trajanje terapije novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Psihoterapija i psihološko savjetovanje u liječenju depresije

  • Objavljen: 28. Veljača, 2019
32232_depresija-kod-mladih-ljudi-580x290.jpg

Psihoterapija i psihološko savjetovanje pokazali su se vrlo uspješnima kao monoterapija kod lakših i srednje teških oblika depresija, a kod teških depresija neizostavni dio liječenja uz medikamentoznu terapiju. Vrlo je bitno obratiti pažnju kako pojedinac sam sebi može pomoći i što okolina može učiniti za osobu koja je u depresiji. Liječenje depresije je najčešće kombinirano.

 

Psihoterapija i psihološko savjetovanje i njihovi oblici, uključujući i psihoterapiju kratkotrajnu (10-13 tjedana), mogu pomoći depresivnoj osobi. Psihoterapija „razgovorom” pomaže pacijentima da steknu uvid i riješe svoje probleme razgovorom s psihoterapeutom, ponekad u kombinaciji sa „zadaćama” između terapijskih sesija.

„Bihevioralni” psihoterapeut pomaže pacijentima naučiti kako imati više zadovoljstva i nagrade kroz vlastite aktivnosti, kako se odučiti od matrica ponašanja koje doprinose ili su posljedica njihove depresije. Dvije kratkotrajne psihoterapije koje su se pokazale od pomoći u nekim vrstama depresije su interpersonalna i kognitivna/bihevioralna psihoterapija.
Interpersonalni psihoterapeut koncentrira se na poremećene osobne odnose pacijenata, koji uzrokuju i naglašavaju depresiju. Kognitivni/bihevioralni psihoterapeut pomaže pacijentima promijeniti negativan način razmišljanja i ponašanja, koje je često povezano s depresijom.

Psihodinamična psihoterapija i psihološko savjetovanje, koje se ponekad koriste u liječenju osoba sa depresijom, koncentriraju se na rješavanje konfliktnih osjećaja pacijenta. Ta psihoterapija obično se obavlja kad se depresivni simptomi značajno poboljšaju. Općenito, teški oblici depresija, pogotovo ona depresija koja se vraća, trebaju lijekove (ili ECT u posebnim uvjetima), uz ili prije psihoterapije, za postizanje najboljeg rezultata.

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • Centar za psihološko savjetovanje /
  • Martićeva 67
  • Telefon: 091/221-9550
  • e-pošta: psihonet dot net at gmail dot com
  • komentara: 17,
  • ukupno ocjena: 40
5
Pogledajte sve objavljene članke