Depresija i psihoterapija

dr.med. Iva Stasiow, psihoterapeut
Depresija i psihoterapija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da bismo izbjegli popratne nuspojave antidepresiva, moramo mijenjati kemizam mozga drugačijim putem, dugoročno je psihoterapija najučinkovitija, kad god je to moguće. Vjerujem da bi to trebao biti cilj čak i onima koji zaraduju na antidepresivima.

Upotreba lijekova ublažava simptome depresije u otprilike trećini slučajeva, na mnoge ljude farmakološka sredstva ne djeluju, dok neki pate od neugodnih popratnih pojava. Isto tako, uznemirujuća je činjenica da upotreba lijekova ne liječi uzrok depresije, a to znači da ako netko prestane uzimati određeni lijek, depresija se ne rijetko vraća. Tako mnogim oboljelim od depresije ne preostaje drugo nego da ostatak života provedu uzimajući antidepresive.

Psihoterapija nije promašena, mada se ponekad tako čini, djelomično zbog njezine dugotrajnosti, a ponekad zato što niste pronašli psihoterapeuta koji istinski razumije depresiju i vaš problem i ima djelotvoran pristup u liječenju. Zanimljivo je da psihoterapija uspije kada pacijent sagleda model svoga ponašanja i razmišljanja a zatim ga  i promijeni. Ono što se u stvari dogada, jest to da prave promjene ponašanja i razmišljanja zapravo mijenjaju kemizam mozga – one to mogu učiniti čak vrlo brzo – i tako oslabe ili uklanjaju simptome depresije.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija