Sloboda nije činiti isključivo ono što želimo!

dr.med. Iva Stasiow, psihoterapeut
Sloboda nije činiti isključivo ono što želimo!

 

Ako je prvi korak upoznati sebe, drugi bi, nesumnjivo, morao biti njegova pratilja - udijeliti si slobodu. I kažem udijeliti si, a ne izboriti se, jer mislim na unutarnji proces autonomije, a ne na priprostu i varljivu ideju da je sloboda “moć da činiš što ti se prohtije”. Veoma je važno ustanoviti tu razliku, jer ta definicija odgovara svemoći, a ne slobodi. Svemoć je nadljudska i ne postoji, a sloboda je moguća, poželjna i ostvariva. Katkad se može učiniti kako nam se sviđa ili nam odgovara da pobrkamo ta dva koncepta. Sloboda jest ni manje ni više nego mogućnost ili pravo koje svatko od nas ima da izabere jednu (katkad ne samo jednu) opciju od onih koje se u određenom trenutku nude.

SLOBODA JE SPOSOBNOST DA BIRAMO UNUTAR MOGUĆEGA

ŠTO VIŠE IZBORA IMAMO IMAMO VEĆU SLOBODU

Ta sloboda uključuje i treba, naravno, iskrenost, da ne bismo proglasili nemogućim ono što nije nemoguće samo ne bismo li porekli  da odbacujemo sve druge mogućnosti zbog svojih principa, svojih strahova i svoje koristi. Ako učinimo taj korak prema svojoj slobodi, moramo prihvatiti posljedicu da su neke situacije u kojima ne možemo birati zapravo proizvod prethodnog  izbora.

Ipak, nekad je odveć primamljivo reći da ne možemo ništa jer tako smanjujemo svoju odgovornost za posljedice vlastitog izbora. Proglasiti sebe slobodnima znači učiniti korak prema konačnoj samostalnosti, prihvatiti cijenu svojih odluka, makar već danas shvatio da sam pogriješio, znati prihvatiti da je bilo moguće suprotno, a nisam to učinio, priznati da su to drugi zapravo učinili iako mi se dalje čini da je najlogičnije bilo učiniti ono što sam učinio ja.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija