10 najčešćih pitanja stomatologu

dr. Krešimir Doblanović, spec. oralne kirurgije
10 najčešćih pitanja stomatologu

1. Zašto se zubi kvare?

Kvarenju zubi najviše pogoduju namirnice i pića koje sadrže ugljikohidrate, znači šećere i škrob. Bakterije koje žive u usnoj šupljini  koriste ugljikohidrate za svoju prehranu  pri cemu se razgradnjom stvara kiselina koja nagriza zubnu caklinu. Oštećenje zubne cakline omogućuje gubitak kalcija i fosfora, dva najvažnijih minerala od kojih su zubi građeni. Tako počinje proces kvarenja zubi.

2. Kako mogu spriječiti nastanak karijesa i bolesti desni?

Dobra oralna higijena počinje kod kuće. Uz nju se preporučuje odlazak stomatologu svakih 6 mjeseci. Četkajte zube barem dvaput dnevno mekom ili srednje tvrdom četkicom i pastom koja sadržava fluor, mijenjajte četkicu svaka dva do tri mjeseca, čistite zube zubnim koncem svaki dan I dvaput godišnje posjetite stomatologa. Stomatolog će vam ukloniti kamenac i plak te će, u slučaju nastanka karijesa, pravodobnom reakcijom spriječiti njegovo širenje, pa tako i potrebu za nekim većim i skupljim zahvatom.

3. Koliko često moram posjećivati stomatologa?

Stomatologa bi trebalo posjetiti najmanje 2 puta godišnje. Nažalost u našemu društvu sasvim je uobičajeno da se stomatologa posjećuje samo onda kada je krajnje vrijeme, odnosno kada zub zaboli. Ovisno o stanju u vašoj usnoj šupljini stomatolog će odrediti koliko često biste ga trebali posjećivati. Oralno zdravlje, pa tako i pojava nekih patološki procesa u ustima i zubima sasvim je  individualno.  Osobe koje su sklone karijesima (ukoliko se karijesi pojavljuju unatoč dobroj higijeni) stomatologa bi trebale posjećivati češće.

4. Kada dijete treba početi samostalno prati zube?

Većina roditelja griješi jer prerano prepušta djetetu da samostalno pere zube. Dob kada dijete može samostalno prati zube vrlo je individualna. Najčešće ovisi o angažiranosti roditelja u održavanju oralne higijene djeteta. Kada dijete počne pokazivati inicijativu za pranje zubi, roditelj treba dobro i pravilno oprati djetetu zube i  tek onda djetetu prepustiti da ih samo opere. Dijete treba kroz igru nastojati ponoviti Vaše kretnje. Ta faza prelaska na samostalno pranje zubi može trajati više mjeseci.

5. Zašto je implantat najbolja opcija u slučaju izgubljenog zuba?

U slučaju gubitka zuba ugradnja implantata je najbolja opcija. Implantat je titanski vijak koji imitira korijen izgubljenog zuba i nakon sto se oseointegrira i ucvrsti(stvori se oko njega nova kost koja sraste s okolnom kosti) izarađuje se kruna zuba. Na taj nacin susjedni zubi ostaju sačuvani, bez potrebe za brušenjem i izradom krunica i mostova. Implantati su izrađeni od materijala koji su biokompatibilni  i potpuno neškodljivi za organizam, imaju doživotnu garanciju i pružaju osjećaj najbliži prirodnom zubu.  U slučaju nedostatka svih zuba ugrađuje se više implantata na kojima je moguće izraditi most ili protezu i postići puno veću stabilnost i ugodu za pacijenta.

6. Hoće li se implantat „prihvatiti“?

Uspješnost terapije zubnim implantatima je gotovo 99% te su komplikacije izrazito rijetke, a ukoliko dođe do odbacivanja implantata to se gotovo uvijek dogodi u prvih 6 mjeseci nakon ugradnje, a prije izrade zuba na implantatu. U tom slučaju zahvat se ponavlja, a odbačeni implantat vraća se proizvođaču.

7. Je li prije ugradnje implantata potreban dodatni kirurški zahvat?

Ponekad je zaista potrebno prije ugradnje implantata učiniti dodatni zahvat. Najčešći razlog je nedostatak kosti u koju se planira ugradnja ili nedovoljna širina koštanog grebena. Tada se pristupa ili augmentaciji sinusa (sinus lift ) ili postupku nadogradnje kosti koji su u pravilu kompliciraniji zahvati od same ugradnje i izvode se  također u lokalnoj anesteziji. Ponekad je moguće navedene zahvate učiniti u istom aktu kada se ugrađuje implantat.

8. Je li ugradnja implantata bolan proces za pacijenta?

Ugradnja implantata nije bolan proces. Izvodi se u lokalnoj anesteziji koja omogućava potpunu analgeziju (odsustvo boli).  Nakon operacije pacijent se mora pridržavati uputa koje će dobiti od svog oralnog kirurga, a pridržavanje uputa garantira uspjeh implantacije.

9. Je li izbjeljivanje zubi štetno?

Izbjeljivanje se danas smatra sigurnom i pouzdanom metodom. Ako su vaši zubi zdravi ili adekvatno sanirani plombama, dobar ste kandidat za izbjeljivanje. Moguće neželjene posljedice traju najviše dva do tri dana, a manifestiraju se kao osjetljivost zubi na toplo, hladno, slatko ili kiselo. Preporučuje se da se izbjeljivanje vrši uz stručan nadzor, profesionalnim i provjerenim sredstvima. Ipak, imajte na umu kako je pretjerano izbjeljivanje (više od dva puta godišnje) štetno za zubnu caklinu. Zube svakako perite redovito (iza svakog obroka), te izbjegavajte pušenje, konzumaciju crnog vina, currya, crnog čaja i sličnih napitaka.

10. 3D rendgenska snimka ili ortopan? Kada i zašto?

Za ugradnju dentalnih implantata i predimplantološku kirurgiju sinusa ili alveolarnog grebena gotovo u pravilu za dijagnostiku i planiranje koristimo 3D snimke ( CBCT ). Za izradu krunica i mostova te dijagnozu jednostavnijih bolesti zuba i čeljusti standardni orotopantomogram (ortopan) daje sasvim dovoljno informacija.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija