Zubne krunice i mostovi

dr. Krešimir Doblanović, spec. oralne kirurgije
Zubne krunice i mostovi

 

 

 

 

 

Zubne ili keramičke krunice protetski nadomjestak koji se trajno fiksira na izbrušen zub ili zubni implantat. Cilj keramičkih krunica za zube je povratak izgubljene funkcije zuba ili pak poboljšanje njegove estetike.

Što se tiče materijala, keramika se odlikuje velikom čvrstoćom, podnosi visoke temperaturne promjene, otporna je na kemijske utjecaje, koroziju i najvažnije, biokompatibilna je, ne uzrokuje alergije i estetski maksimalno oponaša izgled pravog zuba.

Krunice za zube idealno su rješenje u sljedećim situacijama

  • Ako vam je pukao prirodni zub
  • Ako je prirodni zub toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti plomba
  • Ako je prirodni zub oslabljen karijesima
  • Ne sviđa vam se oblik i boja vašeg zuba
  • Liječeni zubi imaju velika oštećenja

U većini slučajeva funkcijska i estetska trajnost krunica i mostova iz potpune keramike poprilično je dugačka, često i više od desetak godina. Ograničavajući čimbenik je stanje i zdravlje uporišnih zubi i njihovih korjenova. Ispravno održavanje u skladu s naputcima stomatologa i redovni kontrolni pregledi svakako će doprinijeti dugoj i uspješnoj funkcijskoj i estetskoj trajnosti krunica i mostova iz bezmetalne dentalne keramike.

Vrste keramičkih krunica

Razlikujemo metal-keramičke krunice i krunice od bezmetalne keramike (cirkon, e.max itd.). Dok su metal keramičke krunice čvrste i estetski prihvatljive, bezmetalne krunice su estetski još prihvatljivije; odnosno, bezmetalne krunice su estetski potpuno individualizirano i besprijekorno rješenje. Također, kod bezmetalnih keramičkih krunica ne postoji rizik potencijalne pojave crnog ili tamnog ruba uz zubno meso, što je česta boljka metal keramičkih krunica.

Metal keramičke krunice su najčešći izbor naših pacijenata zbog vrlo prihvatljive cijene, odličnih svojstava i solidne estetske komponente. Kao što samo ime kaže, izrađene su od metalne osnove koja je presvučena keramikom.

Što je zubna krunica, a što most?

Krunice su protetski nadomjesci koji se izrađuju za pojedinačan zub, dok su mostovi konstrukcije koje obuhvaćaju krunice na više zuba, a pritom služe za nadomještanje nedostajućih zuba. Za izradu keramičke krunice važno je preparirati (izbrusiti) zub ili zube za smještaj protetskog nadomjestka. U slučaju gubitka zuba i planirane protetske terapije mostom, potrebno je preparirati susjedne zube koji će služiti kao nosači mostne konstrukcije za nadomještanje izgubljenog zuba. Spojene krunice također čine most, učvršćujući zube.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija