Periimplantitis - Što je i kako ga liječiti?

dr. Krešimir Doblanović, spec. oralne kirurgije
Periimplantitis - Što je i kako ga liječiti?

Periimplantitis je upalni proces koji zahvaća kost i meka tkiva uz implantat. Periimplantitis započinje kao periimplantni mukozitis (upala gingive oko implantata) koji se širi na okolnu kost i stvara kliničku sliku perimplantitisa. Bakterije koje uzrokuju periimplantitis vrlo su slične bakterijama koje uzrokuju bolesti parodonta zuba.

Teorija nastanka periimplantatnih bolesti temelji se na reinfekciji periimplantatnog tkiva iz unutrašnjosti implantata. Između implantata i suprastrukture postoji međuprostor koji se može smanjiti ali ne u potpnosti ukloniti. Na taj je način bakterijama omogućena invazija jer su one nekoliko puta manje od tih prostora.

Toplina i vlažni uvjeti unutar implantata pogoduju rastu bakterija. Razlika između implantata i zuba je u tome što se upala puno brže širi uz implantat nego uz zub. Razlog tomu je manja količina krvnih žila uz implantat i nedostatak parodontnog ligamenta koji se uz zub normalno nalazi i svojim vlaknima štiti zub od upale. Vlakna u sluznici paralelna su na implantat te se na taj način upala lako širi.

Uzroci i liječenje

Glavni uzroci periimplantitisa su loša oralna higijena, pušenje, nekontrolirana šećerna bolest te prethodna parodontna bolest. Periimplantni mukozitis karakterizira crvenilo, otok sluznice, krvarenje. To su blagi simptomi koje ne treba zanemariti nego se već tada javiti svom stomatologu kako bi se spriječilo širenje upale na okolnu kost. Kada upala zahvati kost javlja se bolnost, gnojenje oko implantata, gubitak kosti.

Liječenje periimplantitisa sastoji se od kombinirane terpije antibioticima i neke od kirurških ili ne kirurških metoda. Međutim, ono  je vrlo zahtjevno i neizvjesno zbog čega su vrlo bitne redovite kontrole kako bi se eventualna upala otkrila u početnoj fazi.  Još je bitnije nakon završetka protetsko-implantološke terapije pacijentu objasniti način pravilnog provođenja oralne higijene i važnost redovitih posjeta stomatologu.

Članak objavili Tea Doblanović, dr.med.dent i Krešo Doblanović, dr.med.dent

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija