Sinus Lift - Podizanje sinusa

dr. Krešimir Doblanović, spec. oralne kirurgije
Sinus Lift - Podizanje sinusa

Sinus lift kolokvijalni je i opće prihvaćen naziv za operaciju u gornjoj čeljusti, u regiji kutnjaka i pretkutnjaka kojom se povećava koštani volumen između postojeće čeljusne kosti i maksilarnih sinusa.

Zahvat se stručno zove augmentacija sinusa i obično ga izvode specijalisti oralne ili maksilofacijalne kirurgije te specijalisti parodontolozi.

Prije zahvata nužno je učiniti rendgensko snimanje – ortopantomogram, ponekad i CT. Na temelju rendgenskog nalaza kirurg će odlučiti koji pristup je najbolji.

Metode podizanja sinusa

Zatvorena metoda (metoda po Summersu) omogućava brz oporavak i istodobnu ugradnju dentalnog implantata. Ležište za implantat i podizanje koštanog dna sinusa radi se specijalnim dlijetima (osteotomima) i malim čekićem. Metoda je relativno jednostavna, a za pacijenta je u najgorem slučaju neugodna te ima veliki postotak uspješnosti. Uz ovu metodu može se, a i ne mora, koristiti materijal za augmentaciju ali se uz zahvat uvijek istodobno postavlja dentalni implantat. Ovakav sinus lifting ponekad se naziva i malim sinus liftingom. Cijene zahvata variraju, a mi ga u našim ordinacijama ne naplaćujemno te je uključen u cijenu zahvata postave dentalnog implantata.

Otvoreni sinus lifting podrazumijeva otvaranje malog ovalnog prozora u kosti gornje čeljusti te direktan pristup sinusu i sinusnoj membrani koju se oprezno odvaja od koštanog dna sinusa i potiskuje prema gore. U taj novonastali prostor postavlja se materijal za augmentaciju koji se zaštiti resorptivnom kolagenskom membranom. Preko svega se šiva sluznica usne šupljine. Kroz 6 mjeseci materijal za augmentaciju prožet je i zamijenjen novom kosti i spreman za postavu dentalnog implantata. Ova metoda uvijek zahtjeva korištenje materijala za augmentaciju, a ponekad se u istom aktu mogu postastaviti dentalni implantati.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija