Dentalna preosjetljivost - preosjetljivost nakon izrade ispuna

dr. Aleksandra Pavelić, stomatolog
Dentalna preosjetljivost - preosjetljivost nakon izrade ispunaBol koja se javlja nakon zahvata može biti blaga ili pak jaka i neugodna za naše pacijente. Od 5 do 10% pacijeneta se žali na bol ili preosjetljivost nakon izmjene ispuna što i nije mali postotak.

Simptomi traju od par dana do par mjeseci i u 90% slučajeva simptomi se smire u vremenskom razdoblju od 2 do 4 tjedna. Nažalost postoji i mali postotak onih koji taj simptom prati više mjeseci.

Razlozi preosjetljivosti:

Karijes je bakterijska bolest i preosjetljivost nakon zahvata  ovisi o tome kako ćemo poštedno,a temeljito  koristeći razne strojne ili laserske uređaje odstraniti zaraženo tkivo. Proces čiščenja karijesa može dakako blago ili intenzivnije iziritirati zubnu pulpu u kojoj se nalaze živci i krvne žile što je najčešči razlog preosjetljivosti. Shodno tome nakon novog ispuna treba određeno vrijeme da se zubna pulpa regenerira. Zaključak je da ako imamo kariozan gdje je karijes otišao u dubinu i gdje je veći dio zuba uništen - velika je šansa da imamo postoperativnu preosjetljivost.

1. Preosjetljivost na toplo i hladno

Javlja se kod dubokih ispuna gdje je zahvaćen početak korijena zuba- trajanje preosjetljivosti je od par dana-par mjeseci

Podražaj hladnog ili vrućeg pića ili hrane ili udah svježeg zraka može aktivirati BOL koja prestaje u roku PAR SEKUNDI.

Riječ je o REVERZIBILNOM PULPITISU - prolaznoj upali pulpe- živca.

Slučaj kad ova bol ne prestaje odnosno traje sve duže i počinje se pojavljivati SPONTANO no bez ikakvog podražaja zovemo IREVERZIBILNIM PULPITISOM - nepovratnom upalom živca gdje je pulpa sa pripadajućim žilama i živcima trajno oštečena zbog mehaničke ili toplinske iritacije izazvane čiščenjem dubokog karijesnog oštečenja na zubu i mikroprolaska infekcije u zubnu pulpu. U tom slučaju neophodna je BRZA REAKCIJA i endodontsko liječenje inficiranog zuba.

2. Preosjetljivost na ZAGRIZ:-najčešće se javlja kod -jako dubokih ispuna

 -zuba koji je već imao ispun

- zuba čiji je ispun višestruko mijenjan


Postoje dva moguća razloga ovakve preosjetljivosti:

- NEADEKVATNO USKLAĐEN OKLUZIJSKI ODNOS - PREVISOK ZUB. Pacijent koji je pod anestezijom nema osjećaj gdje zagristi te ne možemo vidjeti gdje je  novosanirani zub u preranom kontaktu sa zubima suprotne čeljusti. Po prolasku anestezije pacijent osjeća taj prerani kontakt.  Osjeti da je sam zub previsok . Rješenje ove traumatske okluzije je u usklađivanju zagriza nakon čega simptomi boli na zagriz momentalno prolaze.

-PREOSJETLJIVOST NA TVRDU I ŽILAVU HRANU - pacijenti se žale na nelagodu i bol koja obično nastupa poslije prolaska anestezije i traje par dana ili čak tjednima nakon stavljanja novog ispuna. Prijedlog je pričekati neko vrijeme jer se tegobe obično povlače kroz period od par do mjesec dana.Nekad će nelagoda trajati i do par mjeseci ali je bitan podatak  da se sa vremenom osjeća smanjnje intenziteta tegobe.

-INDIVIDUALNA PREOSJELJIVOST NA NOVI ISPUN

Pacijenti ponekad nisu  svjesni da brušenjem i/ili čišćenjem karijesa zadiremo u vitalne strukture organizma i da mogu odreagirati na zahvat, kao i na bilo koji  drugi zahvat u organizmu-svaka individua može odreagirati drugačijim simptomima.

Ako nakon perioda prilagodbe simptomi preosjetljivosti ne prolaze potrebno je ispun zamjeniti nekim drugim materijalom vodeći se današnjim naputcima mikropreparacije što podrazumjeva ŠTO MANJU TRAUMU dok opetovano brusimo zub da nebi na koncu morali zub liječiti. Najbolje je pričekati, pacijentu savjetovati da na tu stranu jede mekaniju hranu dok se ne uspije nakon traume stvoriti TVRDO ZUBNO TKIVO.

Najčešći materijali kojima danas radimo su KOMPOZITI nove generacije tzv. kompoziti nano tehnologije. Zub se pripremi kiselinom koja nahrapavi samu površinu zuba i premaže adhezivim (ljepilom) za ispun. Dakako da svaka od ovih supstanca može izazvati PREOSJETLJIVOST koja prolazi kroz par dana do par tjedana.

Potpuno druga vrsta boli JE TUPA KONTINUIRANA I RADIRAJUĆA BOL koja je vezana uz pojam procesa na vrhu korijena zuba.

Spomrnimo još i tupu i kontinuiranu bol i pritisak oko zuba i zubnog mesa uzrokovanu ubodom igle i ozljedom sluznice  prilikom davanja anestezije. Taj tip boli uobičajeno prolazi kroz par dana.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija