Problemi i izazovi očuvanja zuba školskog djeteta

dr. Aleksandra Pavelić, stomatolog
Problemi i izazovi očuvanja zuba školskog djetetaKad govorimo o miješanoj denticiji to podrazumijeva stanje u ustima osnovnoškolca dakle "gužvu i nered" koji nastaje kad mliječni zubi ispadaju a trajni ih nasljeđuju.Upravo u tom je trenutku bitno zauzeti pravilan proaktivan stav i pokušati naučiti svoje dijete ispravno i temeljito četkati svoje zube.


Čini se lako ali zaključak je da ipak NIJE s obzirom da djeca u Hrvatskoj prema posljednjim podacima uz svoje vršnjake iz Bugarske imaju najlošijei stanje u Europskoj uniji.Od stava da je bitno osamostaliti dijete s ciljem sticanja zdravih navika između kojih je i pravilno pranje zubi došli smo do spoznaje da djeca u prvom desetljću života jednostavno NE MOGU dobro očistiti svoje zube pa je stoga roditeljska pomoć i kontrola neophodna.U naprednim zemljama kakva je Švedska roditelji do puberteta djeci ili peru ili kontoliraju pranje zuba i situacija je znatno bolja.

Vrijeme kad je ustima mješovita denticija je vrijeme kad na ove četiri  stvari moramo obratiti pažnju:

                                       1. Nicanje trajnih zuba - u prvom redu mislimo tu na situaciju kad sa punih 6 godina iza svih mlječnih zuba izrasta prvi trajni kutnjak (nevidljiv odraslima i nedohvatljiv djeci) i upravo on u većini slučajeva ostaje neprimjećen i redovito loše iščetkan,a dodamo li tome karijes na mliječnim zubima nastao od loše higijene ali i nekontroliranog unosa šećera u međuobrocima,idealna je situacija da upravo taj važni zub bude najčešće popravljan ali i najčešće vađen zub u Hrvatskoj.(prosječni 12-godišnjak ima 4 popravljena ili izvađena zuba)

                                       2. Posjet ortodontu - koji u ranoj školskoj dobi utvrđuje status i tretira anomaliju tim više što je većinu ortodontskih anomalija najbolje tretirati između 9-14 god. jer je tada moguće voditi rast čeljusti,osloboditi rast blokiranih trajnih zuba,smanjiti rizik od traume isturenih prednjih zuba,poraditi na ispravljanju nepogodnih navika ,popraviti izgled samog lica i time djetetu podići samopouzdanje.

                                      3. Izrada školskog dentalnog kartona u cilju praćenja pojavljivanja karijesa kod određenog djeteta u cilju ispravljanja oralno higijenskih,prehrambenih navika.Napominjemo roditeljima Vaša djeca stvarno ne moraju imati niti jedan karijes ,ako i nakon dječjeg četkanja i dalje nemate dobre rezultate možete iskoristiti tabletice za testiranje zubnog plaka i uzeti stvar u svoje ruke a dijete uputiti u dodatne mjere čišćenja međuzubnih prostora sa koncem.Rezultati neće izostati.

                                      4. Traume zuba i mekih tkiva oko zuba - jedna naizgled bazazlena  situacija a ta je da nam djeca imaju velike zube koji izrastaju u svojo pravoj veličini a glava i ostali koštani skelet naravno raste godinama do prave veličine odraslog čovjeka. Dakle centralni sjekutići i ako nisu istureni kod naših živahnih osnovnoškolaca su u riziku da budu iztraumatizirani.Stoga ukoliko se vaše dijete bavi nekim kontaktim sportom (košarka ,hokej,karate i sl.) bilo bi dobro izraditi individualni štitnik za zube i meka tkiva koji će dijete bez problema nositi tijekom bavljenja sportom a da mu ne stvara teškoće u disanju ili mu ispada pa ga je nemoguće nositi.Međutim ako se trauma ipak dogodi to je stanje koje zahtijeva HITAN postupak liječenja jer svako gubljenje vremena smanjuje uspjeh liječenja.Ako je zub pomičan treba ga imobilizirati SPLINTOM ,metalnom žićicom ili kompozitnim vlaknima na 7 dana naložiti roditeljima i djetetu da jede laganu kašastu hranu i kloni se naravno fizičkih aktivnosti kroz to vrijeme (7 dana ) koje je upravo potrabno da se parodontni ligament oporavi i uspostavi čvrsta veza ZUB-KOST.

ŠTO NAPRAVITI KOD POTPUNO IZBIJENOG  ZUBA?

KOD AVULZIJE odnosno potpuno izbijenog zuba iz alveole odnosno  kosti i mekih tviva gdje je zub bio bitno je zub TRANSPORTIRATI -u slini,mlijeku ili fiziološkoj otopinia nikako u maramici,alkoholu ili obićnoj vodi koji će zub dodatno dehidrirati i iztraumatizirati.

Naravno postoje i kutijice za transport takvog izbijenog zuba  do vašeg stomatologa koje uvelike  svojom hranjivom tekućinom omogućava preživljavanje stanica kojima se zub veže za kost i tako višestruko poboljšavaju mogućnost uspješne reimplatacije. Sve to zahtijeva suradnju škole i doktora dentalne medicine jer svaka uspješno provedena akcija je sigurno unaprijed isplanirana i dogovorena.


Našim školarcima želimo dobru ,zdravu i uspješnu školsku godinu,s tim da posebnu pažnju obrate na ispravnu njegu svojih zubi jer samo zdravi zubi čine lijep osmijeh a on osvaja. RODITELJI KONTROLIRAJTE SVOJU DJECU jer oni stvarno ne moraju imati niti jedan pokvareni zub.Jednostavno recimo NE KARIJESU!!! A za nas drage kolege vrijedi još uvijek da onaj tko izliječi bolest je VJEŠT liječnik ali onaj koji je spriječi je NAJBOLJI.PREVENCIJA JE ono što nas pokreče zato u novoj školskoj godini pazimo i volimo naše male pacijenete jer su oni naši veliki ljudi kojima smo ukoliko iskreno pristupimo stvorili stvarno jednu jako bitnu naviku u životu a to je da je bolje nešto spriječiti nego kasnije mukotrpno liječiti. Ako smo to uspijeli moramo biti više nego zadovoljni.  

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija