Kako pravilno upotrebljavati zubni konac

dr. Aleksandra Pavelić, stomatolog
Kako pravilno upotrebljavati zubni konacU održavanju besprijekorne oralne higijene, upotreba zubnog konca trebala bi nam biti jednako važna kao i četkanje zubi. Čak ni kod četkica s najtanjim vlaknima, vlakna ne uspiju doprijeti do svih površina zuba i mjesta na kojima se može nakupljati plak. Međuzubni prostori, a posebno dodirne točke između zuba, mjesta su na kojima će nam zubni konac najbolje pomoći. Ipak, zubni konac treba naučiti pravilno upotrebljavati kako ne biste oštetili zubno meso.

Danas na tržištu postoji mnogo vrsta zubnog konca: navošteni, nenavošteni, flouridirani, u obliku plosnatih trakica ili tankih niti, posebne vrste konca superfloss, i još neke druge. Najbolji konac za vas je onaj s kojim vam je najlakše rukovati. Možda je za početak najbolje da probate s koncem koji ima oznaku „sensitive“, jer će takvi konci biti mekši i podatniji prema zubnom mesu u slučaju da dođe do nenamjernog jačeg kontakta.

Korištenje započnite tako da uzmete barem 50 cm konca i omotate jedan dio nekoliko puta oko desnog, a drugi dio oko lijevog kažiprsta. Primaknite palčeve koncu i njima ga napnite tako da su palčevi odvojeni oko 1 cm. Tim dijelom konca prolazite između zuba. Što je manji razmak i manje konca između palčeva, imate veću kontrolu i možete puno lakše pomicati konac po postraničnim dijelovima zubi. Ukoliko su prostori između nekih zubi vrlo uski, pokušajte konac uvući pokretima naprijed-natrag. Isti proces ponovite između svakog zuba, s novim dijelom konca kojeg odmatate s kažiprsta. Na donjem zubnom nizu i između gornjih kutnjaka, lakše će vam biti koristiti konac ukoliko ga pridržavate samo kažiprstima na koje je namotan, no pravilo o što manjem razmaku između prstiju radi veće kontrole i dalje vrijedi. Nakon čišćenja koncem, zube treba isprati vodom ili nekom od vodica za ispiranje usta.

Što ako neki prostori između zuba krvare?

To nikako ne znači da to mjesto trebate „štediti“, nego baš naprotiv – potrebno ga je čistiti bolje. Vjerojatno se radi o mjestu na kojem je došlo do jačeg nakupljanja plaka koji je uzrokovao upalu. Ukoliko se ni nakon nekoliko dana čišćenja koncem krvarenje nije smanjilo ili nestalo, ipak posjetite svog stomatologa.

Što ako konac zapinje između nekih zubi i trga se?

Vjerojatno se radi o nekon dotrajalom ispunu, karijesu ili kamencu. S obzirom da zapinje konac, znači da zapinje i hrana, te čini to mjesto vrlo pogodnim za nastanak karijesa. U tom slučaju također bi trebalo posjetiti stomatologa koji će utvrditi o čemu se točno radi.


Koliko često bi trebalo upotrebljavati zubni konac?

Idealno bi bilo jednom svaki dan. Tih nekoliko dodatnih minuta dnevno koje odvojite za oralnu higijenu puno znači za zdravlje vaših zubi. Nakon što savladate tehniku korištenja konca, za temeljito čišćenje svih zuba trebat će vam samo 2-3 minute.


Ukoliko u ustima imate protetske radove kao npr. most, konac vam je od velike pomoći pri čišćenju prostora ispod mosta. Pri tome bi bilo najbolje upotrebljavati posebnu vrstu konca koja je baš tome namjenjena – superfloss. Jedan kraj konca je zadebljan i time olakšava uvođenje ispod mosta, a središnji dio je posebno mekan i širok kako bi što lakše očistio prostor ispod. Isti konac možete upotrebljavati i oko zubnih implantata te ortodontskih bravica. Ako želite, na njega možete staviti i malo paste za zube ili tekućine za usta koju i inače upotrebljavate. Konac je nezamjenjivo sredstvo za održavanje oralne higijene i bilo bi dobro i djecu upoznati sa zubnim koncem kako bi se čim prije naučila pravilnoj upotrebi i održavanju besprijekorne oralne higijene.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija