Endodoncija

univ.mag. Ivo Gašparac, spec. stomatološke protetike
Endodoncija

Endodoncija je grana stomatologije koja se se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesti zubne pulpe.

 

 

 

 

 

Endodontsko liječenje zuba najčešće se sastoji od uklanjanja zubne pulpe („vađenja živca“). Prije početka endodontskog liječenja potrebno je načiniti rendgensku zuba, kako bi se stomatolog mogao upoznati s njegovim anatomskim i morfološkim osobinama te obilježjima patološkog procesa.

Kanali se stružu posebnim instrumentima (endodontskim iglicama) te se ispiru sredstvima za dezinfekciju kanala. Postoje dvije vrste instrumenata za obradu kanala: ručni i strojni. Strojno liječenje zuba je način čišćenja i širenja korijenskih kanala u kojem se osim ručnih instrumenata koriste i strojni. Kanali se najprije proširuju ručnim instrumentima te se zatim prelazi na strojne. Strojna instrumentacija ima svoje prednosti, a to su brža i temeljitija obrada korijenskih kanala što pridonosi ugodnosti pacijenta.

Za punjenje korijenskih kanala danas se upotrebljavaju različiti materijali, a kod nas najčešće štapići gutaperke. Važno je da materijal koji se postavlja osigura dobro brtvljenje te da onemogući prodor bakterija iz usne šupljine kroz zub u čeljusnu kost. Da bi se provjerila ispravnost provedenog endodontskog liječenja, po završetku punjenja zuba poželjno je načiniti još jednu kontrolnu rendgensku snimku.

Kada su korijenski kanali ispravno napunjeni, a zub više ne pokazuje kliničke simptome bolesti, pristupa se trajnoj sanaciji zuba. Ovisno o stanju krune zuba, trajna sanacija može podrazumijevati samo izradu ispuna, ali i ugradnju nadogradnje te izradu zubne krunice ili mosta.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija