Kako se kvalitetno riješiti totalne bezubosti

univ.mag. Ivo Gašparac, spec. stomatološke protetike
Kako se kvalitetno riješiti totalne bezubosti

Totalna bezubost ili potpuni gubitak zubiju za pacijenta predstavlja jedno teško psiho-fizičko stanje. On je svjestan da gubitkom zubiju počinju problemi kako govora tako i samog žvakanja.

Za stomatologa totalna bezubost predstavlja izazov gdje on mora pacijentu vratiti svu funkciju koju je imao sa vlastitim zubima. Ponajprije estetiku, a i funkciju da se sam pacijent može sa tim protezama normalno služiti. To je katkad ili iz neznanja samog stomatologa ili iz teških anatomskih situacija u ustima pacijenta, jako teško izvedivo.

Danas se na tržištu kroz reklame nude razne vrste terapija kroz implantate kao u „jednom danu do fiksnih zubiju na samo 4 implantata“ Ili „vratite svoj osmjeh u jednom danu od totalne bezubosti do čvrstih zubiju“.

Takva brza rješenja nisu kvalitetna dugotrajno, pogotovo ako se izvode odmah po vađenju preostalih zubiju, a pacijentima je obećano da će dobiti fiksni rad isti dan. Dugotrajno, pokazalo se da takve „fiksne“ proteze dovode ubrzo do upala radi nemogućnosti održavanja pravilne higijene ispod same proteze i ubrzo nastaje periimplantitis ili upala oko implantata što dovodi do trajnog neuspjeha cijelog rada.

Zato stomatolozi sve više totalnu bezubost riješavaju sa protezama koje se pridržavaju putem prečke koja je fiksirana na 4 implantata u gornjoj ili donjoj čeljusti. Takvo riješenje je izrazito stabilno, što je pacijentu najvažnije, a ipak omogućava skidanje same proteze od strane pacijenta i njeno čišćenje kao i same prečke, što naravno povoljno utječe na dugotrajnu prognozu za same implantate.

Kod takvih radova estetika je savršena, usljed prečke proteza je izrazito stabilna, a higijena je omogućena.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija