Keramičke ljuske

univ.mag. Ivo Gašparac, spec. stomatološke protetike
Keramičke ljuske

Keramičke ljuskice- veneers su jedno od najčešćih rješenja u suvremenoj estetskoj stomatologiji. To su tanki listići potpune keramike koji se cementiraju na prednju površinu zuba, a koriste se za ispravljanje nepravilnosti na zubu ,kao što su oblik, boja, veličina i položaj samog zuba. Njima se mogu zatvoriti dijasteme („razmaci među zubima“) i prekriti „bijele mrlje“ na zubima uzrokovane hipo ili hipermineralizacijom cakline.

Estetske keramičke ljuske su svojom bojom, otpornošću i translucencijom slične zubnoj caklini čime se postiže u potpunosti prirodan izgled zuba. No, nisu svi pacijenti kandidati za keramičke ljuske. Kontraindikacije nalazimo kod liječenih zuba te zuba sa velikim ispunima. Kod takvih slučajeva, kao terapijsko riješenje predlaže se postava keramičke krunice.

Izrada keramičkih ljuskica

Brušenje za keramičke ljuskice je najmanje invazivan protetski zahvat kojim maksimalno čuvamo tvrdo zubno tkivo, kao i gingivu, čime se sprječava njena iritacija kao i eventualno povlačenje. Brusi se samo bukalna (prednja) zubna površina u dubini od 0.4-0.8 mm. Nakon brušenja uzima se otisak, koji se šalje u zuboteh. lab. te se izrađuju CAD/CAM tehnologijom ili press tehnikom. Nakon izrade, slijedi proba koja uključuju provjeru boje, oblika, veličine i dosjeda ljuskice te trajno cementiranje nakon završne glazure.

Non-prep ljuskice

Ova vrsta ljuskica podrazumjeva cementiranje keramičke ljuskice bez prethodnog brušenja zuba. Koristimo ih kada želimo povećati volumen zuba i korigirati njegov položaj u zubnom luku. Indikacije su dosta rijetke.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija