Što su dentalni implantati?

univ.mag. Ivo Gašparac, spec. stomatološke protetike
Što su dentalni implantati?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dentalni implantati služe kako bi nadomjestili jedan ili više zubi, čime se potpuno rehabilitira funkcija i estetika usne šupljine.

Katkada se zbog lošeg stanja zubi ne može više izraditi krunica ili mosna konstrukcija, pa se nakon vađenja zuba i cijeljenja koštanog grebena u svrhu nadoknade zubi ugrađuju implantati, pod predpostavkom da taj zahvat dozvoljava kvaliteta i količina preostale kosti, kao i visina i širina koštanog grebena. Implantati se danas ugrađuju rutinski , uz lokalnu anesteziju te uz minimalan kirurški zahvat.

Razgovor sa pacijentom je od ključne važnosti kako bi se detaljno upoznao sa svim fazama terapije, pa su i sva pitanja dobrodošla.

Prije ugradnje i postavljanja implantata potrebna je temeljita kontrola zdravstvenog stanja pacijenta te CBCT kako bi se preciznije odredila pozicija postavljanja implantata.

Faze terapije

I. faza: dijagnoza i plan tretmana

Nakon konzultacija i pregleda RTG i CBCTsnimaka te na osnovu dobivenih podataka prolazimo kroz cjelokupni plan tretmana, vremensku i financijsku konstrukciju.

II. faza: postavljanje implantata

Implantati se postavljaju, uključujući eventualne popratne zahvate ako su potrebni:

Sinus lift
Gubitkom stražnjih gornjih zuba dolazi do atrofije čeljusne kosti te do spuštanja dna maksilarnoga sinusa. Da bi se postavio implantat u to područje, potrebno je vratiti dno maksilarnoga sinusa natrag i napraviti mjesto za implantat.

Sinus lift je rutinski, bezbolni zahvat podizanja dna sinusa koji se radi u gornjoj čeljusti, pod lokalnom anestezijom.

Ako je zbog gubitka zuba s vremenom došlo do resorpcije kosti, tj. Ako nema dovoljne visine kosti zbog „spuštene sinusne šupljine“, potrebno je učiniti sinus lift uz nadogradnju umjetne kosti u sinusnoj šupljini.

U slučaju da postoji dovoljno kosti, najčešće se radi zajedno s postavljanjem implantata. U suprotnom, potreban period okoštavanja traje od 6 do 9 mjeseci (nakon čega se mogu postaviti implantati).

Augmentacija kosti
je termin koji se koristi za cijeli niz zahvata koji se poduzimaju da bismo povećali volumen kosti zgog postavljanja zubnog implantata.

Sve procedure uključuju dodavanje koštanoga materijala. To može biti autologna kost (koštani transplantat uzet s drugoga mjesta u pacijentovim ustima) ili umjetna kost. Postupak nadomještanja izgubljene kosti poznat je pod imenom „vođena regeneracija kosti“ (GBR – Guided Bone Regeneration).

Nakon tog postupka potrebno je pričekati od četiri do šest mjeseci da bi se kost u potpunosti stvorila prije ugradnje implantata.

Šavovi se skidaji kroz 7 dana, a proces osteointegracije (sraštavanje kosti) traje od 3 do 6 mjeseci.

III. faza: protetska konstrukcija

U ovoj fazi dentalni implantati su potpuno srasli s kosti.

Uzimaju se finalni otisci i zajedno sa dentalnim tehničarima dogovara se definitivni izgled zuba/zubi (boja, oblik, veličina…) Nakon probe, slijedi cementiranje.

Vrste dentalnih implantata koje ugrađujemo

U stomatološkoj poliklinici dr. Gašparac koristimo jedne od najboljih sustava dentalnih implantata.

- Schütz impla implantati
- Dentinum implantati

 

U odabiru se vodimo individualnim potrebama svakog pacijenta.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija