Što je to "bezmetalna" krunica?

univ.mag. Ivo Gašparac, spec. stomatološke protetike
Što je to "bezmetalna" krunica?

U današnje doba sve veće želje za boljim, ljepšim i savršenijim osmijehom, dentalna industrija razvila je materijale kojima se rješavaju neki nedostaci metal-keramičkih krunica i mostova koji su uzrokovani i mogu nastati bilo radi nestručnosti dentalnog tehničara u izradi same krunice ili nastaju zbog nestručnosti stomatologa i njegovoj vještini brušenja samog zuba za krunicu. S vremenom, radi toga,  može doći do povlaćenje gingive, dolazi do vidljivosti ruba same krunice što se očituje kroz sivkasti rub, a iznad njega boja krunice daje bijeli, kredasti i umjetan izgled.
Ako se postavi prava indikacija za krunicu ili most i ako se brušenje zuba izvede po svim pravilima o dovoljnom odstranjenju zubnog tkiva, kako u visini tako i obujmu zuba, i ako uz to imamo uz sebe educiranog tehničara, tad bi trebali biti zadovoljeni svi uvjeti za savršen estetski rad.
Materijal koji se najčešće koriste u ovakvim slučajevima je nadaleko poznati Cirkonijev dioksid ili „Cirkon“ ili „Cirkonska krunica“, a još savršeniji rezultat se postiže tzv. Staklo-keramikom ili aluminij oksidnom keramikom. Izbor ova dva materijala prepustite samom doktoru jer ovisi o boji samog brušenog zuba jer naravno niti jedan od ova dva materijala nisu potpuno svjetlosno nepropusni i njihov krivi odabir neće dovesti do željenih rezultata.
Kako bilo, ova dva materijala svakako će pružiti bolje estetske rezultate nego metal-keramika i svakako bi ih preporučio za radove u frotalnim dijelovima čeljusti. Naravno, ne treba zaboraviti neke nezamjenjive karakteristike metal-keramičkih radova, pogotovo u stražnjim regijama gdje se takvim radovima postiže lijepa estetika i gdje je nepotrebno pod svaku cijenu raditi bezmetalne radove.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija