Keramičke krunice i mostovi

univ.mag. Ivo Gašparac, spec. stomatološke protetike
Keramičke krunice i mostovi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako je zub toliko oštećen od karijesa da se više ispunom ne može restaurirati ili je korijen zuba već prije liječen i nedostaje veliki dio krune zuba, potrebno je zub zaštititi navlakom – krunicom, ČIME MU VRAĆAMO FUNKCIJU, ESTETIKU I DUGOTRAJNOST. Ako nedostaje više zubi u nizu, a preostali zubi svojim stanjem i položajem dozvoljavaju opskrbu i opterećenje, tada se izrađuje most.

Odabir materijala za izradu keramičkih kruna ovisi o individualnoj situaciji pacijenta. Kao najčešće rješenje za nadoknadu izgubljene zubne strukture koriste se:

  • Potpuna keramika
  • cirkon-oksid keramika
  • metal-keramika

Potpuno keramičke krunice

Potpuno keramičke krunice izrađene su od čiste keramike koju odlikuje vrhunska estetika zbog translucencije i transparencije, te tako mogu u potpunosti imitirati prirodne zube. Najčešće se koriste u slučajevima koji zahtijevaju visoki stupanj estetike i to prvenstveno kod prednjih zubi.

Cirkon-oksid keramičke krunice

Koriste se kod zahtijeva visoke estetike. Zamijenjuju potpuno keramičke krunice kada je prirodni zub tamnije boje, jer one ne propuštaju svjetlost. Mogu se koristiti i u izradi manjih protetskih mostova. Cirkon-oksid nije prikladan materijal za izradu većih mostova radi nedovoljne elestičnosti (mogućnost pucanja keramike). Izrađuje se korištenjem CAD/CAM Cerec tehnologijom

Metal-keramičke krunice

Odličan su izbor za veće mostove i zubne krune na lateralnim (stražnjim) zubima iz razloga što dobro podnose okluzalne sile prilikom funkcije žvakanja te su cijenovno prihvatljivije od visoko estetskih keramičkih krunica.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija