Genitalni herpes

dr. Višnja Tadić, ginekolog
Genitalni herpes

Ovaj oblik bolesti u neprekidnom je porastu od 1960. Godine. Jedna je od tri najraširenije spolne bolesti koje se prenose kontaktom. Od 1948. do 1990. Broj zaraženih povečao se 70 posto.

U Europi više desetaka tisuća osoba nosi virus HSV2.

Prva infekcija najčešće se događa kod adolescenata i ne pokazuje znakove u dva od tri zaražena. Mjehurići koji se pojavljuju na spolnim organima, oko anusa ili na stražnjici vrlo su bolni (naročito kod žena).  Herpes se pojavljuje gotovo uvijek na istom mjestu.

Liječenje

Liječenje prve infekcije sastoji se od antivirusnih lijekova koji se uzimaju oralno i krema koje se primjenjuju lokalno kako bi se olakšao osječaj bola.  Liječenjem se može također skratiti akutna faza, ali se ponovno javljanje ne može spriječiti.

Pri sljedećim izbijanjima bolesti, antivirusni lijek uzima se pet dana uzastopce u vrijeme kada se mjehurići još nisu pojavili već kada se osjeti prvi svrbež. Jednako kao u slučaju herpesa usnice može se preporučiti posebno liječenje u slučaju čestog izbijanja.

Prenošenje

Genitalni herpes se najčešće i najlakše prenosi spolnim odnosom ili za vrijeme poroda. Savjet da bi se izbjeglo prenošenje spolnim odnosom:  obavezna zaštita kondomom u akutnoj fazi bolesti.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija