Najvažnije o gimnastici i higijeni u trudnoći!

dr. Višnja Tadić, ginekolog
Najvažnije o gimnastici i higijeni u trudnoći!

Smatra se da trudnice ne mogu slijediti svoje fizičke aktivnosti u istoj mjeri tijekom trudnoće kao prije trudnoće.
Razna skakutanja, doskoci, podizanje tereta, ili slične aktivnosti koje se nameće u aktivnom bavljenju gimnastikom, aerobikom i fitness-om nisu prihvatljive u trudnoći.
Posebna trudnička tjelovježba izvaredno je pomoćno sredstvo za jačanje trbušnih i leđnih mišića te za održavanje općenitog dobrog stanja. Prije eventualnog prijavljivanja za tečaj svaka se trudnica mora posavjetovati sa svojim ginekologom jer postoje određena stanja i promjene u trudnoći kada nikakva gimnastika nije dopuštena.

Higijenu u trudnoći treba provoditi vrlo točno i savjesno. Žena često osjeća vrućinu pa se možda i znoji više nego obično zbog pojačane izmjene tvari. Kupanje u trudnoći ne predstavlja opasnost. Naprotiv, preporuča se kupanje ili tuširanje barem jedan put dnevno. Tuširanju dajemo prednost pred kupanjem. Prilikom tuširanja mlaz tekuće vode odnosi uzročnike bolesti i na taj način sprječava njihov ulazak u tjelesne otvore. Zbog toga je uputno u posljednja četiri tjedna trudnoće sasvim odustati od kupanja u kadi. Vanjsko spolovilo treba, zbog povećanog izlučivanja sluzi iz maternice, dobro prati svako jutro i večer te nakon obavljene nužde. Ispiranje rodnice nije potrebno jer se pri tome može ozlijediti. Bradavicama je potrebna posebna pažnja od sredine trudnoće pa na dalje.U dojkama se tada stvara mlijeku slična tekućina koja izlazi iz njih u kapljicama pa se sasušena može pretvoriti u krastu a uz to je mjesto mogućeg sijela bakterija a time i infekcije. Da bi dojke očvrsnule potrebno ih je dnevno prati mlazom vode i potom bradavice lagano ručnikom istrljati.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija