HARMONY – Prenatal test

dr. Višnja Tadić, ginekolog
HARMONY – Prenatal test

Neinvazivni rani test kojim određujemo rizik za Downov sindrom i druge trisomije. Njime je moguće, odrediti spol fetusa i promjene na spolnim kromosomima.

Trisomije su poremećaji kad se umjesto očekivane dvije, pojave tri kopije određenog kromosoma i taj višak kromosoma je odgovoran za poremećaje i anomalije fetusa odnosno rođenog djeteta. Poremećaji na različitim kromosomima uvjetuju i različite anomalije, komplikacije ili mane.

Harmony test određuje rizik pojave trisomija mjereći količinu kromosoma u majčinoj krvi, tako da njime utvrđujemo rizik trisomija 21, 18 i 13 u fetusu, ali ne određuje mogućnost ostalih fetalnih abnormalnosti.

Harmony prenatal test ukazuje na rizike navedenih trisomija sa visokom točnošću, koja se kreće oko 98%, za razliku od ostalih prenatalnih postupaka kao što su serumski testovi ili UZV, koji imaju čak 5 % lažno pozitivnih rezultata, te propuste detekciju u do 30% fetalne trisomije 21 (Down sindrom).

Analiza sponih kromosoma (X i Y) je više od 99% točna za spol fetusa, te također može utvrditi rizik za bolesti spolnih kromosoma.

Harmony test se radi iza 10. tjedna trudnoće i izvodi se u ordinaciji ginekologa koji nadzire trudnoću. Jednostavan je i svodi se na vađenje krvi kod trudnice.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija