Kako se trudnica mora hraniti?

dr. Višnja Tadić, ginekolog
Kako se trudnica mora hraniti?

 

 

Koliko trebam jesti? Što ako se udebljam 20-ak kilograma? Koja hrana je najbolja za dijete? Je li dobro uzimati dodatne vitamine? 

 

 

 

 

Pogrešno je misliti da sada treba jesti "za dvoje". Težinu tijela nije potrebno odviše povećati. Normalan porast težine je između 9 i 13 kilograma. Pokazalo se da debele žene u trudnoći imaju više poteškoća. O početnoj tjelesnoj težini trudnice ovisi hoće li to biti više ili manje.

 

Hrana treba obilovati bjelančevinama, a optimalni unos kalorija je oko 2000. Riba, meso, jaja, voće i povrće su sastojci primjerene trudničine prehrane. Mlijeko je posebno dobro u obliku kiselog mlijeka, sira ili jogurta. Potrošnju kolača i općenito šećera treba ograničiti. Pretjerana želja trudnice za nekom određenom hranom obično je znak pomanjkanja željeza i minerala. U trudnoći postoji povećana potreba za vitaminom B. Manjak tog vitamina može prouzročiti trnce u nogama ili grčeve u listovima, no uzimanjem vitamina B oni brzo nestaju. Stoga je crni ili integralni kruh koji sadrži dosta toga vitamina vrlo koristan u prehrani trudnice. Danas se to povezuje i s metabolizmom kalcija. Pola litre mlijeka dnevno zadovoljava potrebnu količinu kalcija. Ne podnosi li trudnica mlijeko može ga nadoknaditi sirom.

 

Trudnica bi trebala nastaviti što je više moguće svoj dotadašnji način života. Tijekom trudnoće povremeno su joj potrebni takozvani preventivni lijekovi jer dijete njezinom organizmu postavlja sve veće zahtjeve. Dijete potroši naprimjer trećinu zaliha majčina željeza za stvaranje vlastite krvi. Taj se gubitak ne može uvijek nadoknaditi hranom. U tom slučaju liječnik određuje uzimanje preparata željeza. Trudnica ima osim toga povećanu potrebu za vitaminima. Nju će podmiriti obilnim uzimanjem voća, salata, povrća ili dnevnom tabletom koja sadrži prikladnu mješavinu vitamina.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija