Tegobe i promjene u trudnoći

dr. Višnja Tadić, ginekolog
Tegobe i promjene u trudnoći

Vrlo je važno da svaka trudnica posveti pažnju svjoem zdravlju i time doprinese pravilnom razvoju djeteta koje nosi.

Važno je da u odabiru liječnika koji će nadzirati trudnoću trudnica stekne u njega povjerenje da će joj pružiti sve informacije o postupcima koje taj nadzor pruža, o pravilnoj prehrani, o brigu za tijelo i informaciju nkako rješavati najčešće tegobe koje se  u trudnoći javljaju.

Grčevi u nogama  (najčešće u listovima)  su jedna od češćih pojava u trudnoći uzrokovana manjkom magnezija iako tome uzrok može biti i loša cirkulacija krvi te manjak željeza i kalcija.
Tome se mora obratiti pozornost jer  se uz te smetnje  obično javaljaju i bolovi u donjem trbuhu te to moramo shvatiti kao prijeteći spontani pobačaj , odnosno prijevremeni porodjaj.
Trudnicama s  takvim tegobama  se  uvodi  uzimanje  375 magnezija  dnevno.

Zatvor  ili opstipacija
U prvom dijelu trudnoće glavnu ulogu pri pojavi tih smetnji ima hormon  progesteron koji djeluje na relaksiranje glatkih mišića maternice time i glatkih mišića crijeva i dolazi do pojave tzv. lijenih crijeva što uz povećanu apsorpciju vode iz sadržaja crijeva , dovodi do tvrde stolice i otežanog pražnjenja crijeva.
U kasnijem stadiju trudnoće  tome još pridonosi i plod koji svojom veličinom dodatno vrši pritisak na debleo crijevo i otežava pražnjenje.
Stoga se trudnicama savjetuje da piju mnogo tekućine, odabiru hranu s mnogo vlakana, izbjegavaju  konzumiranje bijelog kruha, bijele riže i tjestenine ( preporučuje im se da uzimaju kruh sa zrnjevljem te integralnu rižu i tjesteninu ), da uzimaju mnogo voća i povrća posebno mahunarke.
Kao dodatni savjet je uzimanje dnevno nekoliko žlica mekinja i naravno mnogo tekućine tijekom dana.

Hemoroidi su  često posljedica neispravne prehrane u trudnoći, kao i normalnih pojava koje smo spomenuli u tekstu o opsitpaciji.
U ovom se slučaju savjetuje  prvenstveno paziti na prehranu, povremeno kupke u toploj vodi, izbjegavanje dužeg sjedenja i stajanja, omogućavanje pražnjenja crijeva odmah kad se pojavi nagon na stolicu, vježbanje redovito te određena terapija u obliku krema i masti u dogovoru s liječnikom.

Žgaravica i osjećaj napuhnutosti
Najčešće se javlja u  trećem tromjesečju trudnoće, a pojačava se nakon obilnijeg obroka.
Uzroci toj pojavi su višestruki, jer kako je već navedeno probava je usporena pa se i hrana dulje zadržava u želucu , a radi opuštenosti glatke muskulature i jednjak je otvoreniji u spoju sa te se odredjena količina hrane može i refluktuirati te javiti osjećaj peckanja i žarenja u jednjaku.
Kako su pritiskom povećane maternice s plodom i svi organi potisnuti prema gore , još se više omogućava vraćanje kiseline iz želuca u jednjak.Uz ovo navedeno te usporenu probavu vrlo često trudnice imaju opsjećaj nadutosti i napuhavanja.
Za smanjivanje smetnji žgaravice i osjećaja nadutosti, preporučuje se uzimanje manjih obroka, uzimanje hrane koja odgovara dotičnoj trudnici, izbjegavanje jako začinjene hrane, pijenje tekućine izmedju obroka i odlaganje ležanja  barem sat dva poslije obroka.

Anemija nastaje radi pomanjkanja željeza u trudnoći  jer fiziološka potreba za većom količinom željeza u trudnoći raste. To se dogadja radi toga što određeni dio željeza  se troši za rast maternice , posteljice i ploda . Raste i volumen krvi  , od čega veći dio porasta odlazi na plazmu, a manji dio na povečanje broja eritrocita ( crvenih krvnih stanica  koji sadrže hemoglobin  u čemu učestvuje željezo ).
Anemija se dijagnosticira rutinskim pretragma krvi koje svaka ttrudnica u rudnoći obavlja.
Anemija se korigira prepisivanjem preparata željeza trudnici u dogovoru s liječnikom.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija