Vaginalne infekcije

dr. Višnja Tadić, ginekolog
Vaginalne infekcije

Prema jednoj američkoj statistici otprilike od 10 milijuna prijavljenih vaginalnih infekcija svake godine, najveći broj - 41%, iznosi malo poznato stanje koje se naziva bakterijska vaginoza. Drugih 23% infekcija uzrokovano je spolno prenosivim parazitom zvanim trihomonas vaginalis. Tek 27% rezultira infekcijom nastalom od gljiva kvasnica. Simptomi tih triju stanja gotovo su identični, tako da je bolest, bolje reći uzročnika, teško samodijagnosticirati.

Prije nego što se sami odlučite na liječenje morate posjetiti liječnika specijalista koji treba obaviti cijeli ginekološki pregled, uključujući eventualnu mikrobiološku pretragu ili pak samo pogledati pod mikroskopom da bi točno utvrdio što uzrokuje vaše smetnje.

Kvasnica

Kvasnica je gljivica koja je normalno prisutna, u određenoj količini, u vaginalnoj sluznici. Kada proliferira više od svojih uobičajenih granica počnete osjećati svrbež, peckanje ili bijeli pojačani iscjedak koji ima konzistenciju i izgleda nalik kravljem siru. Neke žene također imaju jaki osjećaj peckanja u vagini. Žene koje uzimaju antibiotike posebno su osjetljive jer uzimanjem antibiotika narušavaju normalnu i obrambenu floru vagine te omogućavaju gljivicama nesmetani rast. Trudnoća, dijabetes, uzimanje steroidnih lijekova ili AIDS također pridonose rastu gljivica.

Dijagnoza

Gljivice se najjednostavnije dokazuju u nativnom preparatu. Sekret iz stražnjeg svoda vagine ili predjela ulaza vagine razmaže se na stakalce na koje se stavlja 10-30% otopina kalijeve lužine. Pod mikroskopom se dobro vide niti i spore. Terapija se provodi različitim mikrostaticima.

Bakterijska vaginoza

Kao i kod gljivica, bakterijska vaginoza je slučaj prevelikog rasta ali ovaj put bakterija. Rezultat - mliječno bijeli iscjedak i neki put osjećaj svrbeža ili peckanja.

Ono što još razlikuje bakterijsku vaginozu od gljivica jest karakterističan miris “po ribi”. Točan uzrok bakterijske vaginoze još uvijek je misterij ali se smatra da seks igra značajnu ulogu. Žene koje su vrlo seksualno aktivne i imaju više partnera posebno su podložne bakterijskoj vaginozi; primjena vaginalnih spermicida ili pak vaginalno ispiranje može biti factor koji će također narušiti bakterijsku floru vagine i time omogućiti prekomjerni razvoj bakterija. Čim posumnjate na bakterijsku vaginozu odmah se javite svom ginekologu. Ne liječi li se pravilno, dugotrajna bakterijska vaginoza može dovesti do tzv. mukopurulentnog cervicitisa, a on je spremnik za daljnu infekciju i izvor komplikacija i daljnih posljedica: upalne bolesti zdjelice, izvanmaterične trudnoće, neplodnosti i kronične zdjelične bolesti.

Neki liječnici nakon dijagnoze bakterijske vaginoze liječe odmah i njenog partnera, no nema još dokaza da to utječe na ponovne infekcije. Ipak je preporučljivo da partner stavlja kondom dok je god žena pod terapijom. Liječenje bakterijske vaginoze provodi se metronidazolskim preparatima ili klindamicinom.

Trihomonas vaginalis

Infekcija trihomonasom vaginalis također se odlikuje svrbežom, mirisom po ribi i iscjetkom, no iscjedak djeluje pjenušavo i ima žućkasto-zelenkastu boju. Ovdje se može javiti i bol pri mokrenju (nešto slično kao kod upale mokraćnog mjehura). Iako trihomonijaza ne uzrokuje kao posljedicu neplodnost ili neke druge ozbiljnije komplikacije ipak trebate posjetiti ginekologa ako posumnjate na tu infekciju.

Trihomonas može u tijelu postojati duže vrijeme tako da ne možete biti sigurni da ste ga dobili od sadašnjeg partnera no ipak se i vaš partner mora liječiti tako da pri snošaju ne dođe do reinfekcije. Trihomonas se, kao i bakterijska vaginoza, liječi metranidazolom. Kako se često infekcija proširi i na urinarni trakt, uz lokalnu vaginalnu terapiju, propisuje se i terapija tabletama.

Kada se možete “sami” liječiti?

Sami se možete liječiti jedino u slučaju ako ste već imali infekciju gljivicama (potvrđenu od liječnika) i ako razvijete potpuno iste simptome pod sličnim okolnostima. Ako ste se odlučili sami liječiti to mora biti u obliku kreme ili vaginaleta koje sadrže klotrimazol ili metronidazole. Bilo bi dobro da se tokom liječenja suzdržite od spolnih odnosa. U svim drugim slučajevima, pri nepoznatim smetnjama obavezno otiđite na ginekološki pregled. Ovdje su spomenute tri najčešće infekcije. Postoje još neke koje uzrokuju specifične bakterije i virusi, kod takvih infekcija ne dolazi u obzir samoliječenje.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija