Izbjeljivanje zubi

dr.med.dent. Hrvoje Galić, stomatolog
Izbjeljivanje zubi
Izbjeljivanje zubi je postupak estetske korekcije boje zubi. Zubi imaju najsvijetliju boju nakon što niknu, a s vremenom oni postaju tamniji. Zubi mogu biti tamni već prilikom nicanja zbog utjecaja tetraciklinskih antibiotika. Tijekom života u zube se talože pigmenti najviše porijeklom iz hrane, pića i duhanskog dima. Isto tako vanjski sloj zuba koji je proziran, a naziva se caklina, tijekom života postaje sve tanji pa sve više do izražaja dolazi unutarnji sloj zuba koji je tamnije boje, a naziva se dentin.

Izbjeljivanje zuba je postupak kojim želimo vratiti nekadašnju svjetliju boju zuba. Sam postupak izbjeljivanja se bazira na aktivnom kisiku koji prodire u zubnu caklinu, gdje se veže za pigmete te ih tzv. procesom oksidacije razlaže i mijenja boju zuba u svijetliju nijansu.

U tu svrhu se koriste preparati na bazi peroksida, najčešće karbamid peroksid u koncentracijama 35%-40%. Sam postupak ne oštečuje zubnu caklinu i u potpunosti je siguran kada se provodi u stomatološkoj ordinaciji, uz profesionani nadzor doktora dentalne medicine.

Izbjeljivanje se ne preporučuje trudnicama, tijekom dojenja, kod alergija na paste za izbjeljivanje zuba.

Osim u stomatološkoj ordinaciji izbjeljivanje se može raditi i kod kuće. Vaš stomatolog vam može izraditi udlagu u koju se stavlja sredstvo za izbjeljivanje zubi, ali u koncentraciji od 6%-10%.

Rezultati izbjeljivanja se mogu primjetiti već nakon nekoliko dana. Učinak takvog izbjeljivanja traje između 6 mjeseci i godine dana. Isto tako na tržištu možete pronaći trakice za izbjeljivanje zubi koje imaju sve veću popularnost.


Opalescence Boost inovativna metoda izbjeljivanja zubi

Lijep osmijeh je oduvijek bio simbol ljepote, a imati bijele i zdrave zube je zasigurno želja svakog od nas.
U dentalnoj klinici Identa primjenjujemo inovativnu metodu izbjeljivanja tzv. Opalesence izbjeljivanje, kojom možemo izbjeliti vaše zube u samo jednom dolasku, te neinvazivnim postupkom, postepeno postići boju zuba kakvu ste oduvijek željeli.

Kod metode Opalescence Boost koristi se gel s 40%-nim vodikovim peroksidom te neutralnim pH osigurava maksimalnu učunkovitost i sigurnost.
Gel za izbjeljivanje sadrži kalijev nitrat i fluor, a to su tvari, koje su vrlo bitne, jer smanjuju preosjetljivost zuba te jačaju zubnu caklinu.
Gel se kemijski aktivira, neposredno prije same aplikacije na zube, kako bi se izbjegla upotreba lasera ili ultraljubičastih lampi, te samim time i zagrijavanje zuba koje može dovesti kasnije do pojačane preosjetljivosti zuba.

Promjene u boji zuba mogu biti prolazne ili trajne te ovise o uzročniku, a mogu zahvatiti jedan ili više zuba.
Prolazna promjena boje zuba, koja utječe na sve zube, najčešće je poslijedica loše oralne higijene, pušenja te konzumacije hrane koja sadrži pigmente, koji pojačano obojaju vaše zube tijekom konzumacije, npr. kava, crno vino, čaj ili lijekovi.Promjena boje jednog zuba uglavnom nastaje zbog karijesa ili traume zuba.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija