Što je to PRP tretman (PLATELET-RICH PLASMA)?

dr.med.dent. Hrvoje Galić, stomatolog
Što je to PRP tretman (PLATELET-RICH PLASMA)?
PRP tretman ili poznatiji kao tretman krvnom plazmom je potpuno prirodan tretman pomlađivanja koji se bazira na vašoj vlastitoj krvnoj plazmi, a ima snažno djelovanje na regeneraciju i pomlađivanje kože. Tretman pomlađivanja krvnom plazmom odnosno matičnim stanicama nema nuspojava ili alergijskih reakcija jer se pomoću njega u tkivo ne unose sintetičke tvari, već se koristi vaša vlastita krv. Na taj se način potiče stvaranje novih krvnih žila i vezivnog tkiva bogatog kolagenom. Terapija daje izvrsne rezultate kod osvježavanja i postizanja mladolikog izgleda vaše kože.
Ovim se tretmanom može poboljšati tonus vaše kože, smanjiti vidljivost bora, minimalizirati pojavu hiperpigmentacija, smanjiti vidljivost ožiljaka od akni, koža postaje mlađa , zategnutija i sjajnija!

Kako izgleda sam postupak?
Započinje se vađenjem male količine vaše krvi koja se odmah neposredno nakon vađenja centrifuga kako bi se odvojila plazma bogata trombocitima i faktorima rasta od ostalih sastojaka krvi. Neposredno nakon odvajanja, plazma bogata trombocitima i faktorima rasta aplicira se malim ubodima ispod kože. Postupak nije bolan jer se prije tretmana na lice nanosi anestetska krema.
Postupak se ponavlja 3 puta u razmacima od mjesec dana.

Pored PRP tretmana često se spominje i PRF tretman (PLATELET-RICH FIBRIN) što je kratica za trombocitima obogaćen fibrin iz krvi, a koji se koristi pretežno u implantologiji, oralnoj kirurgiji, parodontologiji i estetskoj medicini, a najviše za prirodno obnavljanje oštećenih tkiva. Trombocitima obogaćen fibrin stimulira i ubrzava proces ozdravljenja i regeneraciju tkiva.
Tim postupkom smanjuju se otekline nakon bilo kakvog stomatološkog i kiruškog zahvata, te se oštećeno tkivo regenerira puno brže.
Ovaj sustav predstavlja revoluciju na području dentalne medicine jer nudi rješenja koja su minimalno invazivna za pacijenta, a sigurna i predvidiva te garantiraju uspjeh same terapije. Postoje brojni radovi koji potvrđuju učinkovitost PRF-a kako u oralnoj kirurgiji tako i u estetskoj kirurgiji i samoj esetici lica.

U oralnoj kirurgiji se koristi najviše jer:

- povećava uspješnost implantološke terapije te kirurških zahvata
- za brže zacijeljivanje rana
- nadoknađuje tkivo koje fali
- smanjuje bol nakon zahvata i rizik od infekcije
- smanjuje edem (oteklinu)
- čini oporavak nakon zahvata ugodnijim i bezbolnijim


Prednosti PRP i PRF tretmana su:

- 100% biokompatibilnost
- sigurni su
- jednostavni
- brzi i bezbolni

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija