Vađenje umnjaka i što je bitno znati?

dr.med.dent. Hrvoje Galić, stomatolog
Vađenje umnjaka i što je bitno znati?

Umnjaci su zubi smješteni u stražnjem dijelu usne šupljine, odnosno zadnji zubi u našim ustima. Umnjaci su zapravo kutnjaci te ukoliko normalno i bezbolno izrastu, imaju istu funkciju kao i ostali kutnjaci.

Kod čak 85% pacijenata kojima umnjaci izrastu te krenu stvarati bolove i nelagodu, vađenje umnjaka je neophodno. Neki imaju i tu sreću da uopće nemaju umnjake. Umnjaci su zubi koji su bili potrebni ljudima puno više prije nekoliko milijuna godina, koji su imali veće čeljusti u kojima su umnjaci imali dovoljno mjesta. Uslijed evolucije naša se čeljust smanjila, promjenile su se i prehrambene navike. Umnajci zbog smanjenja čeljusti više nemaju dovoljno mjesta te tu kreću problemi. Zbog toga često izrastu samo djelomično, rastu pod krivim kutem stvarajući tako niz problema u usnoj šupljini. Često su razlog upale zubnog mesa, mogu oštetiti zub koji se nalazi ispred njih, mogu biti uzrok lošeg zadaha, ponekad uzrokuju i opetovane upale zubnog mesa koje ih okružuje. Na njima se vrlo često nalaze veliki karijesi upravo zbog njihovog dalekog položaja i teže dostupnosti u četkanju. U tim situacijama postoji opravdani razlog za njihovo vađenje. Gornji umnjaci su češće jednostavniji za vađenje od donjih koji se često vade kirurškim putem, što znači da se treba ukloniti dio kosti koji okružuje umnjak kako bi se mogli lakše izvaditi.

Oporavak nakon vađenja umnjaka je vrlo individualan, obično traje nekoliko dana do jednog tjedna. Nakon vađenje treba izbjegavati fizički napor (trening, teretana) u periodu od 7 dana.

Vrijeme za vađenje umnjaka je: kada se javi bol, te kada njihova prisutnost dovodi do oštećenja drugih zdravih zubi i čeljusti.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija