Kako nastaje zubni kamenac

dr.med.dent. Hrvoje Galić, stomatolog
Kako nastaje zubni kamenac

Nastanak zubnog kamenca nema veze s tvrdoćom vode koju pijemo. Naime, već samo 20 minuta nakon što smo oprali zube, na zubima se stvara glikolipidna ovojnica sline u koju se ugrađuju bakterije i ostaci hrane, a to se naziva plak.

U plak se talože mineralne soli iz sline radi kojih plak s vremenom postane tvrd, te takve naslage tvore kamenac. Bakterije koje ostaju ugrađene u kamenac mogu vrlo često biti uzrok nastanka lošeg zadaha, karijesa, upale zubnog mesa, a mogu dovesti i do parodontoze tj. u krajnjim slučajevima i do ispadanja zuba. Isto tako ortodontske anomalije, poput zbijenih zubi, koje otežavaju čišćenje, pomažu u nastanku zubnog kamenca. Zatim loši ispuni na zubima (plombe) ili loši protetski radovi također pogoduju nastanku kamenca. Brzina nastanka kamenca ovisi o sastavu i količini sline, a to ovisi o puno faktora te je za svakog pojedinca individualno. Također veliki utjecaj imaju same navike svakog pojedinca, poput pušenja, upotreba pojedinih lijekova, loše održavanje oralne higijene.

Ne postoji način da se spriječi nastanak zubnog kamenca, već je potrebno posjetiti vašeg stomatologa minimalno dva puta godišnje zbog kontrole i čišćenja zubnog kamenca. U pojedinim slučajevima gdje je zubni kamenac već doveo do upale zubnog mesa ili do nastanka parodontoze potrebno je češće odlaziti stomatologu kako bi se napravio pregled, počistio kamenac, te pratio razvoj nastanka parodontoze.

Postupak čišćenja zubnog kamenca je u potpunosti bezbolan, a izvodi se pomoću ultrazvučnih instrumenata u stomatološkoj ordinaciji. Nakon čišćenja zubnog kamenca obavezno je napraviti i poliranje zubi.

Ono što bismo vam svakako preporučili kako bi se barem malo usporilo stvaranje zubnog kamenca je: zdrava prehrana, redovito čišćenje zubi, svakodnevna upotreba zubnog konca i interdentalnih četkica za čiščenje teško dostupnih međuzubnih prostora.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija