Prozirni aparatić ili aligner i sve što trebate znati o njemu!

dr.med.dent. Hrvoje Galić, stomatolog
Prozirni aparatić ili aligner i sve što trebate znati o njemu!

Današnja tehnologija nam je omogućila izradu vrlo traženih prozirnih ortodonskih aparatića (Clear alignera).  Za razliku od fiksnog, ovi mobilni aparatići za zube se skidaju prilikom jela. Nose se više od 23 sata dnevno. Mogu ispraviti sve anomalije kao i fiksni aparatići, uz iznimku najtežih ortodonskih anomalija.
Nakon izrade plana terapije i uzimanja otiska, pacijentu se 3D animacijom prikaže krajnji rezultat ortodontske terapije, što je svakako prednost jer pacijent tako može vidjeti realni krajnji rezultat terapije.
Nakon započete terapije pacijent dobiva setove prozirnih aparatića koje sam mijenja u intervalima od 10-15 dana što je itekako prednost jer ne mora dolaziti na mjesečne kontrole. U terapiji alignerima najbitnije je da ih pacijent redovno nosi i redovito mijenja. Prednosti alignera su:
Potpuno slaba primjetnost nošenja aparatića, bolje i lakše održavanje higijene, kraće vrijeme trajanja terapije, bolji uvid u stanje zubi tj. lako je primjetiti promjene na zubima u vidu karijesa, lakši popravak zuba te eventualno liječenje, udobnost prilikom nošenja, manji broj kontrolnih posjeta nego što je to kod terapije klasičnim fiksnim aparatićem.


Po završetku terapije zubi trebaju biti lijepo posloženi, a zagriz funkcionalan. Međutim, kako se zubi ne bi vratili u prvotno stanje, potrebno je po završetku terapije postaviti retainer s unutrašnje strane čeljusti. Retainer je ortodontska udlaga koja će održati zube u njihovom novom položaju kako se ne bi vratili u položaj prije početka same terapije. Retaineri se nose praktički doživotno. Najčešće se radi fiksni retainer – žica zalijepljena na stražnju stranu zuba koja je nevidljiva i zube drži na njihovom mjestu i mobilni retainer koji se nosi svaku ili svaku drugu noć. U dentalnoj klinici Identa koristimo kvalitetne prozirne aparatiće (alignere) od Straumanna. Više informacija o Straumann prozirnim aparatićima možete pronaći ovdje!

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija