Kada vadimo živac is zuba?

dr. Kristina Horvat, stomatolog
Kada vadimo živac is zuba?

 

Svatko tko je iskusio zubobolju zna da to može biti vrlo neugodno. Zub može boljeti spontano („kuckanje“), može boljeti na toplo ili hladno, na zagriz odnosno žvakanje, na hladan zrak itd. Ponekad se bol može pojačavati noću, kada se osoba smiri i legne u horizontalan položaj.

 

 

Razlog bolova može biti duboki karijes ili plomba ako je zub živ ili granulom odnosno apsces ako je zub mrtav ( to su zubi koji nemaju živac , oni posive i pucaju). Ako je razlog bolova duboki karijes onda se on s vremenom širi prema živcu i ukoliko se ne liječi onda inficira i prostor u kojem se on nalazi. Oštećeni živac može reagirati upalom ( pulpitis) koju ćete sigurno osjetiti  ili odumiranjem ( nekrozom ) koja može proći i bez simptoma. Prije početka liječenja zuba dobro je imati rentgensku sliku da se vidi u kakvom je zub stanju i koliko ima korjenova odnosno kanala.

 

Liječenje kanala korjena zuba  je endodontski postupak  kojim tretiramo  problematičan zub. Liječenje možemo izvoditi  ručno sa iglicama ili strojnom tehnikom. Strojna endodoncija je moderniji pristup liječenju zubi i s njom smo obično brži i efikasniji u liječenju. Liječenje započinjemo anestezijom, nakon toga slijedi otvaranje gdje dodemo do živca. Dva su moguća nastavka.

 

Prvi je da se u zub stavi „otrov“ koji će umrtviti živac koji je upaljen i zbog kojeg zub boli. Nakon 10-14 dana kanali se čiste s iglicama, ispiru i suše. Tako se uklanjaju bakterije i kanal se proširuje dovoljno da bi se mogao napuniti. Između dvije posjete može se staviti lijek tj. antiseptičko sredstvo. Ako nema nikakvih simptoma tj. ako zub ne boli , kanale punimo gutaperka štapićima i odgovarajućom pastom. Nakon punjenja zub može boljeti nekoliko dana poslije.

 

Drugi način („vađenje živca“) je da se zub u jednoj posjeti  zub anestezira, izvadi se živac, prošire i napune se kanali. Dobro je napraviti kontrolnu rentgensku sliku da smo sigurni da su kanali napunjeni do vrha.

 

Nakon punjenja zuba radi se nadogradnja zuba sa štiftovima ili se stavi obična plomba. Preporuka je na mrtav odnosno zub bez živca staviti krunicu kroz 6 mjeseci do godine dana ako nema nikakvih simptoma odnosno ako je zub miran.

 

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija