Ljuskice za zube

dr. Kristina Horvat, stomatolog
Ljuskice za zube
Jedan od najčešćih zahvata koji izvodim u svojoj ordinaciji i koji obožavam raditi jesu keramičke ljuskice.

Zašto toliko volim ljuskice s obzirom na druge zahvate?

Zato što mogu napraviti veliku razliku u pacijentovom cjelokupnom izgledu.

Možete izgledati mlađe i djelovati samopouzdanije sa novim osmijehom. Samopouzdan osmijeh može vam pomoći čak i prilikom pronalaska novog posla što je čest slučaj zbog kojeg mi se pacijenti obraćaju.
Mnogi kažu da su skrivali svoj osmijeh rukama ili su se trudili ne smijati zato što ih je bilo sram pokazati zube. Mnogi su nesigurni vezano uz svoj osmijeh i ne vole kako im izgledaju zubi. Ljuskice vrate pacijentima osmijeh na lice.
Ljuskice su dobre za istrošene i puknute zube jer mogu promijeniti oblik, veličinu i boju zubi. Isto tako s ljuskicama možemo zatvoriti prostore između zubi.


Što su zapravo ljuskice?

Tanke keramičke fasete koje se lijepe na zube. S njima možemo doslovno stvoriti novi izgled zubi. Možete ih imati jednu, dvije, četiri, deset ili cijeli zubni luk. Kada pacijenti dođu kod mene i pitaju me koliko zubi trebaju raditi najbolje je da se pogledaju u ogledalo, nasmiju i koliko zubi vide toliko bi ljuskica trebali raditi za potpuni izgled.Imam pacijente koji naprave jednu ili dvije ljuskice i isto tako može izgledati odlično jer samo im to treba za savršen osmijeh.

Ajmo malo pisati o postupku...

Nakon pregleda i konzultacija uzmemo otiske na kojem tehničar voskom oblikuje budući izgled ljuskica (waxup). Nakon toga isprobamo te voštane ljuskice u ustima (mockup) da pacijent može vizualizirati svoj budući izgled ljuskica u ustima. To pomaže i meni i pacijentu. Ja vidim i shvatim što pacijent želi a pacijenti vide što možemo dobiti i kako će to izgledati u njihovim ustima. Neki žele dulje zube ali nekad to nije moguće. Postoje limiti u vašem zagrizu i ustima. Ljepota osmijeha leži prvenstveno u proporcionalnosti i simetriji.

Ljuskice možemo samo lijepiti na zube bez brušenja ali ponekad se zubi moraju malo brusiti. Uglavnom je to manje od 1 mm, najčešće od 0.5-0.8 mm. Sve ovisi što sa ljuskicama želimo postići i koliko nam mjesta treba. Ali brušenje zubi je uvijek potpuno bezbolno i pod anestezijom!
Nakon toga keramičar oblikuje keramiku za svakog pacijenta individualno da buduće ljuskice izgledaju prirodno i pristaju vašem licu i osmijehu.
Svaki moj slučaj izgleda različito zato što su individualno rađeni za različite ljude.
Nakon sto uzmemo otisak stavimo provizorij na zube gdje pacijent kod kuće može isprobati izgled i funkciju svojih budućih zubi i mogu vidjeti kako funkcioniraju s njima i da li su zadovoljni.


Ako treba nešto promijeniti u dizajnu zubi, moguće je! Sljedeća posjeta je proba ljuskica gdje pacijent mora biti 100% zadovoljan. Nakon što pacijent potvrdi svoje nove ljuskice zalijepimo ih na zube. U cijelom postupku nema nikakve boli i pacijent nakon cementiranja svojih ljuskica može normalno jesti i piti te ponosno pokazivati svoj novi osmijeh!

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija