Kako pravilno četkati zube?

dr. Kristina Horvat, stomatolog
Kako pravilno četkati zube?

 

Redovito četkanje zubi  najvažnija je stvar u brizi i održavanju dobrog oralnog zdravlja kako kod djece tako i kod odraslih.

 

Prvi korak u pravilnoj higijeni je svakako odabir pravilne četkice. Jako je bitno da odaberemo četkicu odgovarajuće veličine koja je prikladna veličini vaših usta. Svakako su bolje četkice sa manjom glavom kojom pravilno i bezbolno možemo očistiti i teško dostupna područja u ustima (npr. umnjaci koji su često nepravilno položeni). Isto tako važno je da je četkica mekana sa nježnim vlaknima. Pretvrde i grube četkice mogu oštetiti zubno meso ( povlačenje zubnog mesa) i uzrokovati krvarenje zubnog mesa. Četkicu je preporučljivo mjenjati svaka tri mjeseca ili nakon većih prehlada, gripa ili upala grla.

Zubna pasta je samo pomoćno sredstvo u pranju zubi. Ako netko ima poseban problem u smislu preosjetljivih zubi, krvarenja i upale desni ( gingivitis/paradontitis) onda svakako specijalizirana pasta može pomoći. Zubi skloniji nastanku karijesa trebali bi se prati pastama koji imaju povećan sadržaj fluora koji umanjuje šansu za njegovim razvojem i jača caklinu zuba

Pravilna tehnika četkanja zubi

  • Držati četkicu kao olovku bez jakog pritiska
  • Držati je tako da su vlakna četkice pod kutom od 45 stupnjeva na osovinu zuba
  • Izvoditi kružne pokrete tako da je glava četkice pola na zubnom mesu pola na zubima
  • Masirati zubno meso ( ne odustajati  ako meso krvari – upala će se s vremenom smirit – treba izbacit bakterija)
  • Temeljito očetkati sve plohe zubi ( posebno obratit pažnju na četkanje unutrašnje strane)
  • Izbjegavajte horizontalno i energično četkanje zubi jer ćete brzim i agresivnim četkanjem naškoditi zubnom mesu (povlačenje zubnog mesa)  a is vremenom može doć do neželjenih promjena na caklini ( zubi postanu osjetljivi na toplo / hladno)
  • Prosječno vrijeme četkanja trebalo bi iznositi od dvije do tri minute kako bi se odstranio sav plak sa zubi a sastojci zubne paste pravilno djelovali na zubnu caklinu i desni
  • Stajati ispred ogledala radi bolje kontrole tehnike

 

Pranje zubi bi trebalo biti nakon svakog obroka ali dovoljno ih je oprati ujutro i navečer prije spavanja. Što se duže hrana zdržava na zubima, to je caklina u većoj opasnisti.

Uz četkicu i pastu potrebno je čistiti i prostor između zubi. Zubni konac je najbolje koristiti nakon četkanja barem prije spavanja kako bi se očistila ona područja zubi koja su nedostupna za četkicu.

Ako želimo kompletnu i pravilnu oralnu higijenu možemo koristiti i vodice za ispiranje kao dodatnu kemijsku kontrolu plaka.

Paziti na vrijeme pranja zubi  nakon konzumacije kiselih ili gaziranih pića kao što su coca cola ili limunada jer to može dovesti do oštećenja cakline. Isto pravilo vrijedi i za trudnice koje povraćaju….bitno je sačekati 20 mninuta pa nakon toga oprati zube.

Svako predlažemo preventivne preglede i čišćenje zubnog kamenca kod vašeg stomatolga barem 2 puta godišnje.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija