Revizija - Ponovno liječenje zuba

dr. Kristina Horvat, stomatolog
Revizija - Ponovno liječenje zuba

Vrlo često se dogodi da se slučajnom dijagnostikom na ortopanu ustanovi granulom na zubu koji je liječen ranije. Taj zub može biti potpuno„miran“ godinama  tj. ne treba imati nikakve simptome, a isto tako može i boljeti. Zub uglavnom boli na zagriz ,a ne na tople i hladne podražaje. Pokraj njega na zubnom mesu se i vrlo često napravi „prištić“ odnosno fistula iz koje curi gnoj.

Revizija punjenja liječenog zuba je postupak kojim se uklanja materijal za punjenje iz korijenskog kanala i ponovnim čišćenjem i dezinfekcijim nastoje se ukloniti bakterije u kanalu korijena zuba.

Revizija punjenja kanala indicirana je u slučajevima neuspjeha primarnog liječenja korijenskih kanala gdje nisu eliminirane sve bakterije i postoji njihova nazočnost u kanalu ili tkivu oko korjena zuba.

Ponovnim punjenjem, nakon obrade kanala sa iglicama i dezinfekcije nastojimo osigurati dobro brtvljenje kanala u korijenu zuba i onemogućiti prostor u kojem bi se razvile bakterije.

Razlog nazočnosti bakterija u kanalu tj. razlog zbog kojeg moramo raditi reviziju punjenja mogu biti nepronađeni svi korijenski kanali ( nekad ih zna biti i do 8 na jednom zubu) ili propuštanje bakterija iz sline kroz stare plombe koji ne „dihtaju“.

Oko korijena zuba se napravi granulom te tako organizam spriječava da se bakterije šire dalje u cirkulaciju.

Kada je pristup kanalu otežan, liječenje zuba je dugotrajnije i zahtjevnije. Kanal može pri vršku korijena biti jako zavinut i stoga nedostupan instrumentima te je nemoguće u potpunosti cijelom duljinom očistiti takav kanal od bakterija. U kanalima koji su teže pristupačni čišćenju češće su komplikacije, a terapija je dugotrajnija i složenija.

Vrlo važno je napraviti plombu brzo nakon prvotnog liječenja zuba ili nakon revizije kanala zbog zaustavljanja prodora bakterija na punjenje u kanalu korijena zuba.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija