Kako odabrati zubnu pastu

dr. Kristina Horvat, stomatolog
Kako odabrati zubnu pastu

 

 

Dobivam puno upita od pacijenata koja zubna pasta je najbolja? Odgovor je...za svaku osobu drugačija...Zato vam želim pomoć s par kratkih savjeta.

 

 


 

Za početak uvijek birati paste s fluorom!!!


*Pacijenti s/Preosjeljivi zubi: ako vam zubi reagiraju na toplo/hladni, probajte Elmex Sensitive ili Colgate Pro-Relief. Oni u sebi sadrže potassium nitrat koji smanjuje preosjetljivost zubi.

*Pacijenti koji žele bijelje zube: paste za izbjeljivanje zubi mogu ukloniti mrlje na zubima od kave/čaja/crnog vina/pušenja ali ne mogu zapravo izbjeliti zube! Ako zelite bijelje zube ništa ne može zamjeniti profesionalno izbjeljivanje u ordinaciji (posebno laserom!!!). Moja preporuka za pastu koja će odlično ukloniti mrlje od hrane/pića i s kojom ćete zadržati bijele zube je Colgate Max White.


*Pacijenti skloni aftama : znanstveno je dokazano da SLS ( natrij lauril sulfat ) u zubnim pastama moze utjecati na stvaranje afti kod ljudi koji su skloni dobivanju afti. Neke paste nemaju SLS, kao na primjer Curaprox Enzycal.


*Pacijenti koji imaju problema s krvarenjem zubnog mesa : moja preporuka je one&only Paradontax pasta!!! P.S- moze bojati zube tako da nije za dugoročno korištenje.


*Pacijenti koji žele izbjeliti zube pastama s aktivnim ugljenom : te paste su postale jako popularne na društvenim mrežama. Izgleda da je jako fora utrljavati crnu zubnu pastu i onda imati bijelje zub. Ali istina je da one mogu biti jako abrazivne što znači da dugoročno mogu ozljediti caklinu i zubno meso.

 

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija