Pravovremena nadogradnja izvađenih ili izgubljenih zubi je od presudne važnosti!

Filip Štimac, dr.med.dent., spec. oralne kirurgije
Pravovremena nadogradnja izvađenih ili izgubljenih zubi je od presudne važnosti!

Odgađate nadomještanje zubi koje ste izgubili ili izvadili? Nemate vremena ili ne želite imati izdatke zbog stomatoloških radova koje možete privremeno odgoditi?

Pravovremena nadogradnja izvađenih ili izgubljenih zubi je od presudne važnosti!

Gubitak trajnih zubi dovodi do ozbiljnijih problema u budućnosti ukoliko se nedostatak izgubljenog zuba ne nadoknadi na vrijeme protetskim ili implantološkim nadomjestkom. Osim očiglednog nedostatka funkcionalnosti i estetike zuba kod mjesta gdje se taj zub nalazio, izrastanje zuba suprotne čeljusti i pomak susjednih zubi predstavljaju ozbiljne probleme kada dođe vrijeme za nadoknađivanje praznog prostora od zuba koji nedostaje. Tajming za ugradnju ili nadoknađivanje novog zuba je iz tog razloga vrlo bitan, za pacijente koji pretjerano dugo čekaju u većini slučajeva i presudan.

Izrastanje zuba suprotne čeljusti i pomak susjednih zubi

Kada su svi zubi prisutni i u međusobnom kontaktu u ustima, oni se održavaju u mjestu jedan pomoću drugoga što ih čini stabilnima. Kada se jedan zub izvadi, novonastali prostor potiče susjedni zub da se pomakne i opusti u stranu praznog prostora u kojem se nalazio izvađeni zub. Kako vrijeme prolazi, tako ta praznina postaje sve manja jer je susjedni zub ušao u taj prostor i preuzeo dio prostora. Gubitkom tog prostora postaje nemoguće postaviti novi zub u poziciju izgubljenog zuba bez da se diraju susjedni zubi. U tom se slučaju moraju brusiti i susjedni zubi, mora se mijenjati njihov položaj i oblik čime se više ne radi o rekonstrukciji jednog zuba, već cijelog zubnog niza. Drugi problem koji se javlja kada zubi nisu zamijenjeni ili nadograđeni na vrijeme je problem izrastanja zuba suprotne čeljusti. Zub koji nema otpor od strane druge čeljusti se jednostavno krene spuštati ili izrastati prema suprotnoj čeljusti. Do toga dolazi kada gornji i donji zubi više nisu u kontaktu pa posljedično zubi bez otpora slobodno izlaze iz poravnatog zubnog luka. Kada dođe do spuštanja, pri kojem zub uđe u dio suprotne zubne čeljusti gdje se nalazio izvađeni zub, javlja se problem jer nema dovoljno visine za postavljanje novog zuba. Novo postavljeni zub bi se u tom slučaju sudarao sa spuštenim zubom i ne bi odgovarao zagrizu kada gornji i donji zub dolaze u kontakt. Brušenje i rekonstrukcija okolnih zubi postaje neizbježan scenarij za pacijente koji dugo odgađaju nadogradnju izgubljenih zubi. Odgađanjem pacijenti smanjuju mogućnosti protetske i implantološke rekonstrukcije, a količina, obujam i cijena stomatološkog posla postaje sve veća i opsežnija. Zbog navedenih razloga naše pacijente potičemo da budu dobro informirani i preventivno posjećuju stomatologa kako bi spasili one zube koje je moguće izliječiti endodontskim ili kirurškim postupkom ili na vrijeme nadoknade one zube koje je potrebno izvaditi.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija