Zašto nadomjestiti zub netom nakon gubitka?

Filip Štimac, dr.med.dent., spec. oralne kirurgije
Zašto nadomjestiti zub netom nakon gubitka?

Gubitak zuba traumatično je iskustvo za svaku osobu i razumljivo je da osoba u prvom trenu doživi šok. Ono što je bitno je da osoba koja je izgubila zub pravovremeno tj. u najkraćem mogućem periodu krene u rješavanje novonastalog problema kako bi nastala šteta bila što manja.

Zub koji nedostaje može stvoriti mnoge probleme kao što je pomičnost susjednih zubi, slabije žvačne kretnje te destrukcija zubi.

Nedostatak zubi omogućuje drugim zubima više prostora zbog čega oni mogu postati pomični te stvoriti razmake između zubi, a susjedni zubi se počinju naginjati prema praznom prostoru.

Iako problem slabijih žvačnih kretnji mnogima ne zvuči ozbiljno, činjenica je da osoba puno teže žvače radi nedostatka zuba zbog čega guta hranu što može dovesti do ozbiljnijih želučanih i probavnih problema ili slabijeg hranjena zbog čega se gubi na težini.

Destrukcija ostalih zubi odnosi se na susjedne zube, no također i na zube u susjednoj čeljusti s obzirom da oni gube potporu druge čeljusti gdje nedostaje zub te samim time se stvaraju drugačije žvačne kretnje zbog čega se zubi mogu pomaknuti tj. izrasti.

Osim vidljive promjene na zubima, s vremenom se i čeljust mijenja zbog čega su mogući i bolovi u čeljusnom zglobu.

Vrlo velika promjena vidljiva je i u samoj estetici lica i osmijeha što veliki broj pacijenata i potakne da zatraže pomoć stomatologa.

Kao moguće rješenje nudi se ugradnja implantata ili izrada protetskognadomjestka u obliku krunice za zube ili mosta, zavisno o preostalim zubima u čeljusti. Više o tretmanu ugradnje implantata pročitajte ovdje!

Koje rješenje je najbolje zavisi o dentalnoj situaciji svakog pacijenta zbog čega je uvijek najbolje posjetiti stomatologa radi detaljnije dijagnostike.

Bitno je napomenuti kako se zamjenom nedostajućeg zuba pacijentu vraća potpuna funkcionalnost i estetika što ima vrlo emotivan učinak na svakog pacijenta te mu vraća samopouzdanje ali i mogućnost normalnog svakodnevnog života. Želite li saznati kako nadomjestiti izgubljeni zub: pronađite odgovor na sljedećem kvizu ovdje!

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija