Saznajte sve što ste oduvijek željeli znati o zubnim implantatima!

Filip Štimac, dr.med.dent., spec. oralne kirurgije
Saznajte sve što ste oduvijek željeli znati o zubnim implantatima!

Što je zubni implantat?

Implantat je nadomjestak izrađen od titana, potpuno biokompatibilnog materijala, i kirurškim se zahvatom ugrađuje u čeljust, te se na njega stavlja protetska konstrukcija. On može služiti kao nadomjestak za jedan zub ili biti potpora mostu odnosno većim protetskim nadomjescima.

Najbolji odgovor na pitanje što su implantati daje pogled na čovjeka koji se prvi puta kada se pacijent pogleda sa novim zubima. Zubi koji nedostaju negativno utječu na izgled svake osobe.  Zubni implantati pomažu i strukturi lica, ponajviše obrazima i ustima te su zaslužni i za mlađi izgled zbog čega samopouzdanje čovjeka nevjerojatno poraste nakon ugradnje implantata i izrade zubi.

Koje su prednosti zubnih implantata?

Osim što funkcijski i estetski djeluje i ponaša se kao prirodan zub, također sprječava resorpciju preostale kosti i daje priliku pacijentu da sačuva svoje zdrave zube, odnosno da izbjegne brušenje zdravih zubi.

Implantati su lijepi i funkcionalni poput pravih zubi zbog čega se pacijenti osjećaju preporođeno jer zubni implantati izgledaju prirodno, ali se tako i ponašaju u ustima. Implantati ne ometaju govor, ne remete žvakanje hrane i ne otežavaju uzimanje tekućine.

Koji su razlozi za ugradnju implantata?

Razlozi za ugradnju implantata kao vrste zahvata su širokog raspona. Jedan od najčešćih razloga su:

·         vađenje zubi

·         gubitak prirodnih zubi

·         loše parodontološko stanje zubnog mesa koje može dovesti do ispadanja zubi

Koji su uvjeti za ugradnju zubnih implantata?

Glavni uvjet za postupak ugradnje implantata je dobra, zdrava i kvalitetna kost. Kako bi se otkrilo kakva je kost kod pacijenta, u Štimac poliklinicikoristimo CT dijagnostiku te panoramsku snimku odnosno ortopan.

U slučaju da postoji problem nedostatka kosti postoji nekoliko rješenja:

• PRF protokol s augmentacijom pacijentove kosti ili nadogradnjom umjetne kosti u donjoj čeljusti.
PRF protokolomogućuje regeneraciju kosti pomoću naše krvi i plazme. PRF metoda koristi se i u estetskoj kirurgiji lica za mezoterapiju, a u posljednje je vrijeme donijela mnoge beneficije za pacijente koji se odluče na ugradnju zubnih implantata.

• Sinus lift u kombinaciji s PRF protokolom u gornjoj čeljusti.

Kada govorimo o oralnoj kirurgiji te ugradnji zubnih implantata, postoje situacije kada je maksilarni sinus prenizak te iz tog razloga nije moguća imedijatna ugradnja zubnih implantata te se primjenjuje zahvat podizanja sinusa odnosno sinus lifta.

Svakako je bitno imati na umu da nadogradnja kosti produljuje cijeli proces ugradnje implantata za otprilike 6-8 mjeseci kako bi se dobilo dobro stanje kosti i tkiva koje je pogodno za ugradnju implantata.

Koje su mogućnosti kod bezubih čeljusti?

Kod nedostatka zubi u cijeloj čeljusti najbolja solucija je upravo ugradnja zubnih implantata. Kada govorimo o ugradnji implantata, tada se najčešće spominje ugradnja 4 ili 6 implantata, popularno zvanih all on 4 ili all on 6. Riječ je o ugradnji 4 implantata (ili 6 implantata ako je moguće) u jednu čeljust. Ta 4 implantata dovoljno su čvrsta potpora za kasniju izradu fiksnog protetskog rada – zubnih mostova.

Kako izgleda postupak ugradnje zubnih implantata?

Sami postupak ugradnje implantata je bezbolan. Kirurški se implantat ugrađuje za 15-ak minuta, a za pacijenta je sami postupak ugradnje zubnih implantata potpuno bezbolan i manje neugodan od vađenja zuba.

Što nakon ugradnje zubnih implantata?

Nakon samog zahvata, dolazi do osteointegracije tj. do procesa sraštavanja kosti i implantata kako bi implantat funkcionirao kao prirodan zub. Kod ugradnje implantata u donjoj čeljusti potrebno je čekati 2 – 3 mjeseca, a kod gornje čeljusti 3 – 4 mjeseca kako bi se mogla nadograditi dogovorena protetska konstrukcija (krunica ili most, ovisno o opciji za koju se pacijent odlučio).

Kad sraštavanje završi radi se trajna protetska nadogradnja, uzima se otisak te se na temelju njega izrađuje zubna kruna, most ili proteza. Nakon što zubni tehničari u laboratoriju izrade protetiku, stomatolog ih pričvršćuje na implantate čime je cjelokupan proces ugradnje implantata završen te pacijent osim estetike ima i potpunu funkcionalnost zubi.

Kolika je trajnost zubnih implantata?

Zubni implantati trajno se ugrađuju u čeljust te su skupa s fiksnim zubnim mostom trajno rješenje kada je u pitanju nadomjestak jednog ili više zuba.

Ukoliko se održava redovita oralna higijena te se posjećuje stomatolog na redovnim kontrolama implantati mogu trajati doživotno.

Kada govorimo o fiksnim protetskim radovima kao što je fiksni zubni most, njegova trajnost u medicinskom smislu podrazumijeva 10 do 15 godina no ukoliko se zubni most napravi kvalitetno, on može trajati i duže.

Postoje faktori na koje stomatolog ne može utjecati a to je povlačenje kosti ili povlačenje zubnog mesa, no redovitim kontrolnim pregledima stomatolog na vrijeme može uočiti promjenu i savjetovati pacijenta što je najbolje učiniti.

Koja je garancija za zubne implantate?

Garancija za sami zubni implantat, titanski dio koji se ugrađuje u kost je doživotna. U nekim slučajevima, doživotnu garanciju daje proizvođač dok u drugim situacijama poliklinika Štimac dajemo doživotnu garanciju na ugrađeni zubni implantat. Što se tiče ostalog dijela rada, na sve protetske radove (zubne krunice, zubne ljuskice), a u ovom slučaju na zubne krunice koje se postavljaju na zubni implantat dajemo garanciju od 5 godina.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija