Ugradnja implantata uz svjesnu sedaciju

Filip Štimac, dr.med.dent., spec. oralne kirurgije
Ugradnja implantata uz svjesnu sedaciju

Jeste li znali da čak 75% svjetske populacije pati od neke vrste dentalne fobije odnosno straha od stomatologa?

Upravo zbog toga, kroz godine su se razvijale različite metode koje bi pomogle pacijentima u strahu i olakšale im odluku o posjeti stomatologu, a metoda svjesne sedacije sve se češće spominje, posebice kada je riječ o dužim i kompleksnijim zahvatima oralne kirurgije (ugradnja implantata, vađenje zubi, operativni zahvati poput vađenja umnjaka ili cistektomije).

 

Kako svjesna sedacija pomaže?

Svjesna sedacija započinje malo prije početka stomatološkog zahvata zbog čega pacijent kreće u sami zahvat opušten, bez osjećaja straha ili nelagode. Pacijent je tad budan i može komunicirati s doktorom ali nema osjećaja stresa, tjeskobe kao ni percepcije boli.

Iako se danas svi stomatološki zahvati rade pod lokalnom anestezijom, za osobe koje su u paničnom strahu to ponekad nije dovoljno. Upravo za njih, svjesna sedacija odlično je rješenje jer se kod dugotrajnih zahvata, kao što su na primjer ugradnja implantata, podizanje sinusa ili brušenje zubi za krunice, gubi osjećaj vremena te je pacijentima zahvat kraći i ugodniji.

 

Nikad lakša ugradnja zubnih implantata

Ugradnja zubnih implantata za mnoge pacijente izaziva najveći strah. Iako je zapravo riječ o rutinskom zahvatu, mnogima ideja o ugradnji zubnih implantata zvuči strašno i izaziva najveću nelagodu i strah.

Baš zato, svjesna sedacija i ugradnja implantata odlična su kombinacija kao prve stepenica prema novom osmijehu. U svega 15-ak minuta zubni implantat može se ugraditi u čeljusnu kost, a kroz cijelo vrijeme pripreme zahvata, ugradnje implantata kao i završetak zahvata pacijent pod svjesnom sedacijom bit će miran, opušten, bez pojma o vremenu i bez imalo straha i boli.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija