Adenom prostate

prim.dr. Dalibor Čičin-Šain, urolog
Adenom prostate

Adenom prostate je termin koji označava dobroćudno povećanje prostate. Najčešći je uzrok tegoba s mokrenjem u starijih muškaraca. Rijetko se javlja prije četrdesete godine života, ali čak 75% muškaraca u dobi iznad pedeset godina ima neke od simptoma. Ukoliko je prostata dobroćudna i pacijent nema nikakvih problema s mokrenjem, liječenje adenoma nije potrebno.

Tegobe se razvijaju postepeno pa ih u prvo vrijeme bolesnik nije niti svjestan. Oklijevanje prije početka mokrenja, tanak i isprekidan mlaz, mokrenje u dva akta, povremeni neodgodiv nagon na mokrenje, osjet nepotpunog pražnjenja mjehura ili višekratno mokrenje tijekom noći, neki su od simptoma vezanih uz ovu bolest.

Kako se te tegobe javljaju kroz duži vremenski period, bolesnici ne reagiraju odmah jer se na njih naviknu. Treba napomenuti da razlike u simptomima između dobroćudnog povećanja prostate i karcinoma nema. Dijagnostika započinje rektalnim pregledom kod kojeg će urolog prstom popipati prostatu, procijeniti konzistenciju, bolnost i veličinu. Transrektalni UZV je pretraga kod koje se pomoću sonde uvedene u debelo crijevo može bolje odrediti veličina i struktura prostate. Uroflow (mikciometrija) je mokrenje u aparat koje će odrediti volumen urina kao i brzinu kojom je on izmokren. U sklopu obrade neizostavno je i određivanje PSA markera iz krvi. U blažim slučajevima smetnji s mokrenjem najraširenija je upotreba lijekova iz grupe alfablokera, koji širenjem mokraćne cijevi olakšavaju pražnjenje mjehura. Ti lijekovi ne utječu na smanjenje prostate, a efekt traje samo dok se lijek redovito uzima. Medikamenti tipa finasterida ili dutasterida, koji u ljekarnama imaju različita trgovačka imena, vremenom dovode do postepenog smanjenja prostate. Početni efekt vidljiv je tek nakon nekoliko mjeseci uzimanja lijeka (minimum godinu dana). Prestankom njegovog uzimanja pacijent može dulje vrijeme biti bez tegoba s mokrenjem, ali ponovni rast prostate je neminovan, kao što je moguće i ponavljanje terapije nakon nekoliko godina. Embolizacija prostate je novija metoda, kod koje liječnici specijalisti radiolozi tijekom angiografije (rengenskog snimanja krvnih žila uz pomoć kontrasta) selektivno emboliziraju arterije koje hrane prostatu. Posljedično smanjenje prostate dovodi do redukcije tegoba s mokrenjem.

Kirurgija prostate rezervirana je za pacijente koji nisu zadovoljavajuće odgovorili na medikamentoznu terapiju. Zlatni standard je smanjenje prostate posebnim instrumentom kroz mokraćnu cijev. Zahvat se naziva TUR (transuretralna resekcija prostate), a izvodi se običo uz pomoć električne struje ili lasera.

Otvorena operacija prostate danas se rijeđe izvodi, a rezervirana je za pacijente s jako velikom prostatom i nerijetko prisutnim kamenom u mokraćnom mjehuru.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija