Iskrivljenje penisa pri erekciji - Peyronijeva bolest

prim.dr. Dalibor Čičin-Šain, urolog
Iskrivljenje penisa pri erekciji - Peyronijeva bolest

Iskrivljenje penisa može biti prirođeno. Češće se radi se o bolesti koja se javlja kasnije tijekom života, a uzrok su tvrdi fibrozni depoziti u stjenci ovojnice penisa. Pri tome je njegova rastezljivost smanjena i pri erekciji dolazi do deformacije u stranu na kojoj se depozit nalazi. U manjem broju slučajeva depoziti zahvaćaju unutrašnjost penisa (tzv. kavernozna tijela) što ima za posljedicu njegovu slabiju prokrvljenost. Radi toga neki bolesnici navode slabiju erekciju ili nedovoljnu ukrućenost penisa ispod mjesta gdje se nalazi promjena.

Etiologija ove bolesti nije jasna, a u oboljelih se mogu naći brojni predisponirajući faktori kao npr. alkoholizam i dijabetes. Kod određenog broja bolesnika nalazimo paralelno i skraćivanje tetive na dlanu šake, što dovodi do nemogućnosti potpunog izravnavanje prsta (najčešće četvrti prst – tzv. Dipitrenova kontraktura). Medikamentozna terapija nije jednostavna, a niti previše uspješna. Lista lijekova koja je bila u upotrebi ili se još upotrebljavaju duga je, a svima je zajednička dugotrajnost liječenja.

U novije vrijeme bolji uspjeh i nestanak depozita ostvaruje se višemjesečnim aplikacijama Verapamila ili Tamoxifenom. U slučajevima u kojima je deformacija jaka pa je spolni odnos otežan ili nemoguć, a provedena terapija nije dovela do željenog učinka, potrebno je učiniti korektivni kirurški zahvat.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija