Karcinom mjehura

prim.dr. Dalibor Čičin-Šain, urolog
Karcinom mjehura

Okom vidljiva krv u mokraći - makrohematurija - simptom je koji uvijek preplaši bolesnika i dovede ga na hitan liječnički pregled. Pacijenti je obično povezuju s tumorskim procesima, što na sreću ne mora biti slučaj. Pri ocjeni uzroka krvarenja vrlo je važno utvrditi prateće simptome. Dobra anamneza iskusnog urologa može uputiti na uzrok krvarenja. Nagla pojava krvi u mokraći praćena pečenjem i učestalim mokrenjem viđa se kod jačih upala mjehura ili prostate kod muškaraca. Nakon provedene ciljane antibiotske terapije tegobe prestaju i daljnje pretrage uglavnom nisu potrebne. Ponekad se u mjehuru može naći kamenac, koji tada zahtijeva odstranjenje.

Krv na početku mlaza upućuje na patološki proces u mokraćnoj cijevi, a na kraju mokrenja na proces u 'vratu' mokraćnog mjehura ili prostati. Ako je cijeli mlaz krvav, tada uzrok obično leži u stijenci mjehura ili je riječ o krvarenju iz bubrega. Nepovoljan je slučaj kada pojava krvi nije praćena nikakvim drugim simptomima (bol, pečenje). Tada postoji velika vjerojatnost da je uzrok tumorski proces mokraćnih putova. Ponajprije pritom mislimo na karcinome mokraćnog mjehura, dok su bubreg i mokraćovod rjeđe zahvaćeni. Karcinomi mjehura 30 su puta češći kod pušača.

Dijagnostika počinje ultrazvučnim pregledom urotrakta. Važno je pri pregledu imati pun mjehur kako bi se mogla dobro pogledati njegova stijenka. Ako se pronađe neravnina ili polipoidna izraslina, potrebna je dodatna obrada. Riječ je u pravilu o citološkoj analizi triju ili više uzoraka urina u kojima se traže maligne stanice. Na kraju slijedi cistoskopija. Posebni optički instrument uvodi se kroz mokraćnu cijev u mjehur i detaljno pregledava njegova stijenka. Poseban problem je naizgled uredna boja mokraće u kojoj se mikroskopskom analizom dokaže povezan broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). To nazivamo mikrohematurijom. Uzrok mogu biti kamenci u bubregu, ali i druga patološka stanja bubrega, kao što su tumori i autoimuna oštećenja (glomerulonefritis). Za definitivnu dijagnozu potrebno je napraviti dodatne biokemijske analize i radiološki snimak bubrega i mokraćnih kanala - MSCT-urografiju.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija