Kvržica na testisima (tumori testisa)

prim.dr. Dalibor Čičin-Šain, urolog
Kvržica na testisima (tumori testisa)

Izrasline ili uvećanja testisa ili mošnji, koje napipaju bolesnici, mogu biti posljedica nekoliko bolesti. Nisu sve podjednako važne, ali zahtijevaju pomnu stručnu analizu, kako bi se isključilo postojanje tumora. Uvećanje mošnji može biti posljedica nakupljanja tekućine i naziva se hidrokela. Razvija se postepeno, tijekom više godina. Moguće ga je riješiti relativno jednostavnom punkcijom i evakuacijom, no tekućina se često ponovno nakupi i tada jedino operativni zahvat pruža definitivno rješenje. Ponekad se i preponska kila može spustiti u mošnje i dovesti do njihova povećanja. Terapija je prvenstveno kirurška.

U praksi su česta upalna stanja testisa i epididimisa, organa koji je s njim intimno povezan. Akutne upale idu sa crvenilom i bolovima mošnji, a nerijetko i temperaturom. Zadebljanja epididimisa viđaju se kod širena kronične upale prostate na taj organ. Klinička slika nije nikad tako burna, a tipično je povremeno probadanje u testisu. U oba slučaja ordinira se ciljana antibiotska terapija.

Nisu rijetki ni tumori testisa. Početak je obično postepen i neprimjetan, a nerijetko bolesnik napipa 'kvržicu' pri kupanju. Ponekad u tumoru može doći do krvarenja ili infekcije, pa se javi nagla bol, crvenilo kože mošnji i temperatura. Tek izostanak odgovora na antibiotsku terapiju, u tim slučajevima pobuđuje sumnju da se u podlozi nalazi tumor. Rana dijagnoza tumora, dok je on još ograničen na testis, od iznimne je važnosti, jer je liječenje u toj fazi jednostavno, a rezultati odlični.

U dijagnozi se osim nezamjenjivog fizikalnog pregleda (opipa) koristi ultrazvuk i određivanje tumorskih markera iz krvi, a u nejasnim slučajevima i kirurška eksploracija.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija