Učestalo mokrenje kod muškaraca

prim.dr. Dalibor Čičin-Šain, urolog
Učestalo mokrenje kod muškaraca

Učestalo mokrenje većina muškaraca pripisuje bolesnoj prostati.U srednjoj životnoj dobi to je samo donekle točno.

Prvenstveno se tada radi o kroničnoj upali prostate, tzv. kronični prostatitis.

Ovu bolest karakterizira sezonsko javljanje.Naime hladnoća provocira tegobe, pa je jasno da će zimi više ljudi imati tegobe vezane uz upalu prostate. Učestali je nagon za mokrenje, tanji i isprekidani mlaz,te kapanje na kraju mokrenja. Tipična je i tupa bol u međici, pritisak u donjem dijelu trbuha , te povremeni bolovi u testisima. Kronični prostatitis može biti uzrokovan bakterijama. U tom slučaju ćemo u ejakulatu ili brisevima mokraćne cijevi naći uzročnike kao što su E-coli, Enterokok, Klamidija, Ureaplazma i sl. Kulture urina obično su pri tome sterilne.

Osim ove grupe kroničnih prostatitisa, postoje i tzv. nebakterijski, kod kojih nije moguće dokazati postojanje bakterija, pri čemu razlike u simptomima nema. U muškaraca srednje životne dobi učestalo mokrenje može međutim biti posljedica i hipertrofije vrata mjehura. Radi se o mišiću na dnu mjehura, koji kao ventil regulira pražnjenje mjehura.U tom slučaju će sve učinjene pretrage upućivati da je prostata zdrava, a dijagnoza će se postaviti na temelju uretroskopskog (cistoskopskog) nalaza.

U manjem broju slučajeva može se naći suženje mokraćne cijevi kao posljedica njene ranije ozljede ili upale.

Učestalo mokrenje može biti posljedica i oštećene inervacije mjehura. Naime, na svom putu od centra za mokrenje u kori mozga do mjehura, živčana vlakna mogu biti pritisnuta ( obično prolaps diska između kralježaka) ili oštećena, kao što se to viđa pri dijabetesu, multiploj sklerozi ili Parkinsonizmu.

Dobroćudno povećanje prostate ili adenom prostate, najčešći je uzrok tegoba s mokrenjem u starijih muškaraca. Tanak i isprekidan mlaz, mokrenje u dva akta, povremeni neodgodiv nagon na mokrenje, osjet nepotpunog pražnjenja mjehura ili višekratno mokrenje tijekom noći, neki su od simptoma vezanih uz ovu bolest. Rijetko se javlja prije četrdesete godine života, ali čak 75% muškaraca u dobi iznad pedeset godina ima neke od simptoma.

Od pedesete godine života treba pomišljati i na mogućnost karcinoma prostate. Specifičnih simptoma za karcinom prostate nema (npr. krv u mokraći nije tipična!). U dijagnozi ove bolesti nam pomaže određivanje PSA (prostata specifični antigen). Različite bolesti prostate mogu uzrokovati povišenje PSA, a to su dobroćudno povećanje, upala i karcinom. Dakle, nalaz povišenog PSA ne mora automatski značiti da se radi o karcinomu. Istovremeno vrijednosti PSA unutar granica ne isključuju 100% karcinom, jer 10% bolesnika ima karcinom prostate i uredan PSA, tako da je ovaj nalaz potrebno uvijek nadopuniti s digitorektalnim pregledom i po potrebi transrektalnim ultrazvukom.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija