Artroskopska operacija ramena

dr. Milan Milošević, ortoped | traumatolog
Artroskopska operacija ramena

Rameni zglob je specifična struktura koja se sastoji od koštanog dijela nadlaktične kosti (humerusa), koštanog dijela lopatice (scapula), koštanog dijela ključne kosti (clavicula), te mekih tkiva – ligamenata, čahure te hrskavičnog dijela. Rameni zglob sadrži nekoliko tetiva, vitalnih za fiziološku pokretljivost. Nazivaju se tetive rotatorne manžete, strukture koja je odgovorna za aktivne pokrete u svim smjerovima. Oko samog zgloba ramena, nalazi se nekoliko mišića koji ga zaštičuju.

 

To je zglob sa najvećom pokretljivošću, ali ta pokretljivost ima svoju cijenu – nastanak raznih ozljeda i promjena.

 

Bolovi u ramenu

Da bi se orijentirali o uzroku nastanka boli u ramenu, uz pregled ortopeda, potrebno je učiniti i dodatnu dijagnostičku obradu u vidu ultrazvuka, RTG obrade ili magnetske resonance. Razlog bolova u ramenu vezan je i uz aktivnosti pacijenta, pa tako u mlađoj i aktivnijoj populaciji često nalazimo upalu I ozljede tetiva te ligamenata. Vrlo često, na pregled se javljaju sportaši,kod kojih pojačani napori u ramenu uzrokuju nastanak prenaprezanja anatomskih struktura.

Nestabilnost ramena posebna je cjelina, koja često uzrokuje bolove prilikom pokreta ali i u mirovanju. Zbog neproporcionalnosti u veličini zglobnih tijela, pojačani zahtjevi na zglob, mogu dovesti do “labavosti”, točnije nestabilnosti ramena. Često pacijenti javljaju “iščašenja” ramenog zgloba.
Uglavnom kod starijih, dolazi do nastanka “vapna” ili kalcifikata u ramenu. Uzrok stvaranja kalcifikata u zglobu ramena nije utvrđen, ali stanje je samolimitirajuće, iprolazi nakon nekog vremena. Ipak, bolovi koji se ovdje javljaju, često noću, mogu biti vrlo jaki.

Artrotske promjene ramena, čest su uzrok nastanka bolova. Iako rameni zglob nije opterećen kao zglobovi nogu, ipak se vremenom javlja propadanje zglobne hrskavice iostalih struktura. Ubrzano javljanje ovih promjena prisutno je nakon ozljede ramena, bilo da se radi o prijelomu kostiju, većim ozljedama mišića, ligamenata i sl.
Prijelomi u području ramenog zgloba, posljedica su jače trauma inerijetko zahtijevaju čim raniju kiruršku intervenciju.

U Poliklinici Ribnjak, iskusni specijalistički tim ortopeda nakon pregleda i učinjenog ultrazvuka, postavlja dijagnozu i predlaže vam optimalno rješenje vašeg problema.

Liječenje

Gotovo uvijek, poduzima se u početku konzervativno liječenje. Danas postoji nekoliko vidova takvog liječenja. Klasična fizikalna terapija, dobro je poznata i sastoji se od primjene terapeutskog programa (elektroterapija, ultrazvučna, laserska i magnetoterapija, vježbe, kinesiotaping , masaža.)

Određene indikacije idealne su za terapiju AUTOLOGNIM KONDICIONIRANIM SERUMOM, odnosno terapiju vlastitom centrifugiranom krvlju.

Opis zahvata

ARTROSKOPSKA OPERACIJA RAMENA je minimalno invazivan zahvat koji vraća funkciju Vašem ramenu i kao takav predstavlja standard u kirurškom liječenju.
Izvodi se ambulantno, dok je u pojedinim slučajevima potrebno prenoćiti u Poliklinici. U češće operacije ramena ubrajaju se artroskopske rekonstrukcije tetiva, tzv.rotatorne manžete kao i artroskopske operacije uslijed nestabilnosti ramena.

Navedene operacije zahtijevaju bogato iskustvo kirurga, koje je uz korištenje posebne medicinske opreme i najkvalitetnijeg kirurškog materijala, neophodno za postizanje uspješnog konačnog rezultata. Naš stručni suradnici svojim bogatim iskustvom i znanjem omogućit će Vam najvišu razinu zahvata.

Kroz dva do tri mala reza kože, veličine do 2 cm, moguće je pristupiti zglobu ramena sa endoskopom (kamerom). Vizualizira se zglob, a kirurški tim prati na ekranu tijek operacije. kao i tako se odstranjuju sluzne vrećice, koštane izrasline, višak mekog tkiva a uz pomoć specijalnih instrumenata, moguće je sanirati ozlijeđenu tetivu. Na taj način, okolno tkivo ostaje netaknuto što omogućuje brže vraćanje funkcije ramena. Također, i estetski rezultat je znatno prihvatljiviji. Jednako tako,tijek oporavka znatno je smanjen, što pacijentu omogućuje brži povratak svakodnevnim aktivnostima.

U rijetkim slučajevima, potrebno je artroskopsku metodu operacije prevesti u tzv, otvorenu metodu, što uključuje veći operativni rez kako bi se zahvat izveo po planu.

Prije zahvata

Prije samog zahvata, potrebno je učiniti laboratorijsku obradu sa posebnim naglaskom na parametre zgrušavanja krvi. Potom slijedi pregled specijaliste anesteziologa, te dan prije zahvata uzimanje lijeka protiv zgrušavanja krvi, tzv. tromboprofilaksa. Artroskopske operacije ramena izvode se u općoj anesteziji. Za vrijeme takve vrste anestezije, pacijent nije budan, a anesteziološki tim prati sve vitalne funkcije prije, za vrijeme i nakon operacije.

Poliklinika Ribnjak Centar, registrirana je za obavljanje operativnih zahvata u općoj anesteziji.

Oporavak

Nakon popuštanja anestezije, bol koja se javlja prolazi kroz nekoliko dana te se može umanjiti primjenom analgetika. Pripazite pritom na alergije određenog lijeka.
Odmah nakon zahvata postavlja se, radi zaštite operiranog područja,imobilizacija ramena u vidu ortoze, čija primjena ovisi o samoj vrsti zahvata.

Ponekad se može javiti poslijeoperacijsko krvarenje u područje zgloba, što je povezano sa tretiranjem lokalnog stanja. Mišićna slabost uobičajena je pojava.

Vrlo brzo pacijent se upućuje na doziranu fizikalnu terapiju pod kontrolom kirurga. Samoj terapiji potrebno je pristupiti sa pažnjom, kako bi se izbjegla eventualna oštećenja operiranog tkiva i ubrzao oporavak.

Mjere opreza

Kada se artroskopija ramena izvodi sa posebnom pažnjom I po svim pravilima struke, komplikacije tijekom I nakon zahvata ne trebaju se očekivati. Ipak, u rijetkim slučajevima neželjenih posljedica, naš iskusan tim stručnjaka posebno je educiran I za takve, izvanredne okolnosti.

Tijekom I nakon zahvata, moguće je pojava krvarenja te nastanka hematoma koji otežava cijeljenje u području reza.

Uobičajena pojava par tjedana poslije zahvata je otok sa manjim bolovima u operiranom području. Jednako tako, zbog različitih anatomskih karakteristika pacijenata, ponekad se javlja lokalna iritacija kože ili formiranje ožiljkastog tkiva, “utrnutost” ruke. Embolijski incidenti, infekcija ili nekroza (propadanjekože) rijetke su pojave.

Tijekom postoperativne njege, naše stručno osoblje na raspolaganju Vam je za sve eventualne upite te poduzima sve što je neophodno za vaš brz I potpun oporavak.

 

Više o artroskopiji ramena možete vidjeti ovdje!

 

Aplikaciju matičnih stanica u rame u Poliklinici Ribnjak, možete pogledati ovdje!

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija