Matične stanice iz masnog tkiva

dr. Milan Milošević, ortoped | traumatolog
Matične stanice iz masnog tkiva

Budućnost medicine jednim djelom leži u matičnim stanicama. Na prvu, ono što se najčešće veže uz pojam matičnih stanica jesu stanice koje se uzimaju iz pupkovine ili koštane srži te se koriste kod liječenja mnogobrojnih bolesti. Prvi takav medicinski tretman matičnim stanicama iz koštane srži odrađen je 1956. godine, a iz pupkovine 1988. godine. To su bili prvi načini liječenja raznih krvnih oboljenja, koja su se ujedno zadržala i do danas. No važnost matičnih stanica je mnogo veća od toga. Ako vas zanima gdje se točno matične stanice sve nalaze te koja je njihova uloga u ozdravljenju, na pravom ste mjestu.

 

Što su matične stanice?

Ljudsko tijelo sadrži više od 1000 različitih tipova stanice s različitim ulogama, a svaka od njih ima neograničenu mogućnost dijeljenja i umnožavanja. Kao osnovne stanice ljudskog tijela, matične stanice imaju vrlo bitnu ulogu.

Osim što brinu o dobrom funkcioniranju organizma, one grade i razvijaju naš organizam te omogućavaju oporavak i regeneraciju tijela kada se neke stanice oštete. Na taj način, kroz svoju sposobnost razmnožavanja mogu postati bilo koji tip tkiva ili organa. Upravo u tome leži njihov veliki potencijal u liječenju brojnih bolesti.

Prve takve stanice bile su embrionalne matične stanice, a zadnje studije pokazale su da  se i odrasle stanice mogu ponašati slično. Matične stanice se nalaze u tkivu mozga, kože, mišića, testisa, masnog tkiva i koštane srži.

Idealne su kod zamjene novih stanica hrskavice, masnih ili koštanih stanica pa ih zato danas koristimo u brojnim granama medicine. Primjerice, kod tretmana u sportskoj i ortopedskoj medicini te u tretmanima pomlađivanja i regenerativne terapije u estetici. To je svakako dobra vijest kod liječenja ozljeda, nekih bolesti ili oštećenja tkiva.

 

Matične stanice iz masnog tkiva stare puno sporije!

Korištenje matičnih stanica iz masnog tkiva novost su u medicini. Ovaj način liječenja otkrio je prof. ArnoldCaplan, kojeg mnogi nazivaju ocem matičnih stanica. U Hrvatskoj se ova metoda koristi nešto više od godinu dana, no sve češće je prisutna u praksi zbog svojih brojnih prednosti u odnosu na druge tehnike.

Baš kao što se može zaključiti iz samog naziva, ova tehnika se temelji na uzimanju pacijentovog masnog tkiva u kojem se nalazi veliki broj matičnih stanica. Kada se dođe do tih specijaliziranih stanica, one se tada mogu koristiti u svrhu regeneracije bilo koje vrste tkiva (koštanog ili mišićnog), tetiva ili ligamenata.

Posebnost stanica iz masnog tkiva leži u tome što jedan gram masnog tkiva sadrži oko 500 puta više matičnih stanica od onih dobivenih iz koštane srži. Uz to, stanice iz tog tkiva stare puno sporije!

Stoga se s matičnim stanicama iz masnog tkiva mogu smanjivati ožiljci, minimalizirati odumiranje stanica, pojačavati prokrvljenost kože te se smanjivati upalne procese u tijelu.

Konkretnije, liječenje s matičnim stanicama iz masnog tkiva uglavnom se primjenjuje kod:

-  teniskog lakta, golferskog lakta, skakačkog koljena

-  liječenja degenerativnih lezija na zglobovima i tetivama

-  regeneracije i pomlađivanja kože te liječenja sporo zarastajućih rana

-  plastične kirurgije tijekom povećanja prstiju, stražnjice ili oblikovanja listova

 

Procedura liječenja s matičnim stanicama nije rizična, invazivna niti dugotrajna.

Što god da se liječilo matičnim stanicama, procedura kod obavljanja zahvata provodi se pod lokalnom anestezijom. Kao što smo već spomenuli, nakon što se uzme manja količina masnog tkiva i pročisti se, matične stanice se izoliraju, usitne i ubrzo se stavljaju na mjesto gdje su potrebne.

Transplantacija pacijentovog vlastitog tkiva eliminira mogućnost odbacivanja tkiva. Dakle, ne radi se o rizičnoj, invazivnoj ili dugotrajnoj tehnici.

Za ovu proceduru ne postoji dobna granica koja bi utjecala na rezultat i efektivnost tretmana, a cijeli proces ne zahtijeva hospitalizaciju, pa se sve može obaviti jednim posjetom Poliklinike Ribnjak kroz svega par sati.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija