Operacija deformacije prstiju - skraćenje prstiju

dr. Milan Milošević, ortoped | traumatolog
Operacija deformacije prstiju - skraćenje prstiju

ŽELITE IMATI LIJEPA STOPALA? IMATE PREDUGAČAK PRST NA STOPALU?

Poliklinika Ribnjak jedinstvena je po izvođenju ovog zahvata na prstima stopala. Zahvaljujući svakodnevnom zajedničkom radu specijalista plastične kirurgije i ortopedije, možemo Vam ponuditi funkcijske, ali i estetske zahvate na stopalu.

Ovdje do punog izražaja dolazi iskustvo specijaliste ortopeda, s užim područjem djelovanja kirurgija stopala. Obzirom na složenost građe stopala, potreban je studiozan pristup koji ne dopušta odstupanja u tako malom operativnom području. Posebno se tu ističe kauzistika krivog palca stopala tj. hallux valgus deformacija, koja je relativno učestala. Najčešće se javlja u žena, u početku su prisutni bolovi stopala, a potom i deformacija palca koja predstavlja i estetski problem!

Pretjerana dužina drugog ili trećeg, a ponekad i četvrtog prsta osjetno narušava hod, kvalitetu života pa i estetiku, poglavito ženskog stopala. Veliki problem u takvim slučajevima predstavlja obuća, koja postaje premalena. Kao rezultat konflikta između obuće i prsta, javlja se bol, otok, crvenilo prsta sa čestim formiranjem bolnih natisaka s gornje strane prsta. Ukoliko se takvo stanje ne korigira, može doći do stvaranja fiksne deformacije prsta.

O ZAHVATU

Razlozi pretjerane dužine prstiju stopala mogu biti stvarna dužina prsta u odnosu na ostale ili se može raditi o devijaciji palca (hallux valgus, čukalj), što potom daje sliku pretjerane dužine II prsta. Kod takvih promijenjenih biomehaničkih odnosa dolazi do mišićne neravnoteže, koja je pak uzrok nastanka „skvrčenih“ prstiju te tzv. čekičastih deformacija. Ovakavu delikatnu operaciju korekcije izvodi specijalist ortopedije s okom za detalje i izraženim smislom za estetiku.

Može se reći da ovdje postoje dvije vrste zahvata:

  • artroplastika, kada se u razini malog zgloba izvodi resekcija,
  • fuzija ili spajanje dva kraja slobodnih koščica (interphalangealna artrodeza).

Također, ponekad je potrebno izvesti i zahvat na mekim tkivima (tetivama, ligamentima) prsta.

Skraćenje prsta najčešće uključuje resekciju kosti te postavljanje privremene fiksacije u vidu tanke žičice koja se odstranjuje za 3 tjedna. Za cijelo vrijeme zahvata bolova nema, zbog pažljivo dozirane anestezije te poštedne kirurške tehnike.

TIJEK ZAHVATA

Zahvat „skraćenja“ prstiju stopala izvodi se najčešće u lokalnoj anesteziji, mada ga je moguće izvesti u tzv. „bloku“ ili regionalnoj anesteziji te, iznimno, u općoj anesteziji. Poželjno je imati laboratorijski nalaz krvne analize, ne stariji od par mjeseci. Iznimno je bitno u razgovoru sa vašim operaterom, istaknuti ukoliko ste alergični na lokalni anestetik.

OPORAVAK

Oporavak nakon skraćenja prsta je brz i traje nekoliko tjedana.

Za cijelo to vrijeme moguć je normalan hod uz upute. Obzirom da mali dio žičice prominira, odnosno viri iz vrška prsta, pokriven kapicom, potrebna je ipak nešto veća obuća tijekom razdoblja oporavka. Time se izbjegava eventualni konflikt cipele i vrška prstiju. Potrebno je izbjegavati opterećenja vrhova prstiju, poput podizanja na prste, trčanja, skakanja i sl. Nakon 3 do 4 tjedna odstranjuje se žičica, što je potpuno bezbolno.Potom slijedi slobodan režim kretanja, no preporučuje se još kraće vrijeme pripaziti na veća opterećenja prednjeg dijela stopala.

MJERE OPREZA

Kada se zahvat na prstima stopala izvodi s posebnom pažnjom i po svim pravilima struke, komplikacije tijekom i nakon zahvata ne trebaju se očekivati.

Ipak, tijekom i nakon zahvata, moguća je pojava krvarenja te nastanka hematoma koji otežava cijeljenje u području reza. Uobičajena pojava u tjednima nakon zahvata je otečenost prsta s manjim bolovima u operiranom području.

Nakon nekoliko tjedana, otečenost prsta se smanjuje i on poprima svoj novi oblik.

Tijekom postoperativne njege, naše stručno osoblje na raspolaganju Vam je za sve eventualne upite.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija