Epikondilitis lakta

dr. Milan Milošević, ortoped | traumatolog
Epikondilitis lakta

 

Liječenje teniskog i golferskog lakta

Teniski lakat predstavlja jedan od učestalijih sindroma prenaprezanja koštano – mišićnog sustava. Stručni naziv ovog sindroma je lateralni epikondilitis.

 

 

Uslijed oštećenja tetiva mišića koji ispružaju šaku i prste, dolazi do bolnog stanja lakta osobito prilikom ponavljanih pokreta. Svi mišići podlaktice imaju polazište sa tzv. epikondila, odnosno koštanih izbočina u području lakta. Na tom hvatištu tetiva nastaju degenerativne promjene koje uzrokuju teniski lakat, prvenstveno zbog promjena na razini mikrocirkulacije. Stoga, dugotrajni slučajevi ovog sindroma ne predstavljaju pravo upalno stanje, što je bitno u provođenju liječenja.

Osim dugotrajnih preopterećenja lakta, razlog može biti i jednokratna trauma, npr. kod nošenja teškog tereta. Tako se teniski lakat najčešće viđa kao profesionalna bolest u sportaša, zubara, kirurga, dakle u osoba s učestalom uporabom mišića podlaktice.

Ipak, najčešće ovo stanje susrećemo zbog pretjerane upotrebe kompjutera, sukladno svakodnevnom načinu života, pa je opravdano govoriti možda o pojavi „kompjuterskog lakta“! Prvi simptom, bol, javlja se na vanjskoj strani podlaktice ispod zgloba lakta.

Bol obično započinje postepeno i kasnije pojačava intenzitet. Ovisno o težini oštećenja, bol može biti blaga i javiti se neko vrijeme nakon aktivnosti; može trajati za vrijeme aktivnosti i pojačavati se; ili može biti konstantna. Često je prisutna i osjetljivost na dodir u području lakta.

Pokretljivost podlaktice je ponekad smanjena, otežano je istu ispraviti. Vremenom dolazi i do slabljenja mišića.
Teniski lakat treba razlikovati od tzv. golferskog lakta ili medijalnog epikondilitisa, u kojem dolazi do oštećenja tetiva mišića sa unutarnje strane podlaktice i koji su zaduženi za fleksiju tj. savijanje šake.

Dijagnostika

Postavljanje dijagnoze zasniva se na temelju specijalističkog pregleda i kliničkih testova na lakatnom zglobu, kao i na temelju podataka o zanimanju i sportskim aktivnostima bolesnika. U Poliklinici Ribnjak Centar suvereno koristimo dijagnostički ULTRAZVUK sa kojim je moguće točno utvrditi lokaciju oštećenja.

Specijalista ortoped educiran je za postavljanje diferencijalne dijagnoze prema skupini kompresivnih stanja živaca u području lakta. Pritisak na živčane strukture lakta može imponirati kao teniski lakat, stoga je u slučaju sumnje potrebno učiniti dodatnu obradu u vidu ispitivanja živčane provodljivosti.

Pretraga se naziva elektromioneurografija – EMNG.

Liječenje

Liječenje ovog sindroma može biti konzervativno i operativno.

Neuspješno konzervativno liječenje, koje često uključuje i injekcije kortikosteroida, nošenje podlaktične poveske i sl.  ima za posljedicu nužnost operativnog liječenja. Operativni zahvat izvodi se u regionalnoj anesteziji, ponekad i  primjenom tzv. „blijede staze“, odnosno kompresivne poveske koja pritiskom na krvne žile omogućuje bolju vizualizaciju za vrijeme zahvata.

Ideja kirurškog liječenja je tzv. dezinsercija odnosno odvajanje tetivnog hvatišta, sa eventualnim odstranjenjem koštano promijenjenog dijela lakta. Oporavak nakon zahvata može potrajati,  te je bitno strpljenje u poslijeoperacijskom periodu! Treba napomenuti da se operacijskom liječenju pribjegava tek kada su iscrpljene sve druge mogućnosti liječenja ovog sindroma prenaprezanja.

U poliklinici Ribnjak Centar, osim usluga fizikalne terapije u liječenju ovog sindroma, suvereno koristimo primjenu autologne kondicionirane plazme (ACP metoda) potpuno u skladu sa aktualnim terapijskim principima liječenja.

Primjenom autologne kondicionirane plazme, kako je vidljivo iz brojnih znanstvenih publikacija, dokazan je brži oporavak.

Sigurno da je razlog tome blagotovorni učinak faktora rasta iz trombocita, na mikrooštećenja u području tetivnog hvatišta. Time dolazi do regeneracije ozljeđenog mjesta, na potpuno prirodan način.

Zaključno, radi se o vrlo raširenom sindromu prenaprezanja, koji zahtijeva specijalistički pristup od postavljanja dijagnoze, praćenja progresije stanja, do liječenja i oporavka. Visoko educirano osoblje naše ustanove poduzima sve potrebne mjere koje opisano bolno stanje lakta iziskuje, a u svrhu uspješnog rezultata liječenja.

Za više informacija, obratite se sa punim povjerenjem!

 

 
 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija